Vizsgálat a Sky News munkatársai ellen
A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) büntetőjogi kivizsgálást indít Romániában a Sky News televíziócsatorna három újságírója ellen hamis információk terjesztése gyanújával. 

A DIICOT szerint a brit újságírók az állítólagos romániai fegyvercsempészetről szóló tényfeltáró riportjukban valótlanságokat állítottak, filmjüket pedig előre megírt forgatókönyv szerint készítették. 

 
A DIICOT azt állítja, hogy a riport bemutatása bizonytalanságérzetet keltett a lakosságban, ugyanakkor a közbiztonsággal megbízott szerveknek nagy erőforrásait emésztette fel az állítólagos fegyverkereskedők felkutatása. A nyomozásba ugyanakkor a Román Hírszerző Szolgálatot is be kellett vonni – idézte szerdán az Agerpres hírügynökség az ügyészség közleményét.

A nyomozás kiterjesztésére annak a bírósági döntésnek a nyomán derült fény, amely jóváhagyta a „csempészek”, Pántics Levente és Csaba, valamint Szantó Aurelian-Mihai előzetes letartóztatását. Az indoklásból kiderül, hogy az ügyészség már augusztus 11-én kiterjesztette a nyomozást R.S.R., S.C.S. és S.J. brit állampolgárokra, akik „állítólagos romániai fegyverkereskedelemről szóló híreket és információkat terjesztettek a virtuális térben és a médiában, noha tudták, hogy ezek a hírek nem valódiak, és ezáltal a nemzetbiztonságot veszélyeztették”. A hamis információk terjesztését egytől öt évig terjedő börtönnel bünteti a román Btk.
 
Stuart Ramsay, a Sky News riportere forgat (Forrás: www.vimeo.com) 


A Sky News és veterán riportere, Stuart Ramsay cáfolja, hogy bárkit lefizetett volna, és fenntartja, hogy igazi fegyverkereskedőkkel tárgyalt. Vallomásában azonban mind a három letartóztatott „fegyvercsempész” állítja, hogy a Sky News stábjától pénzt kaptak, illetve azt is, hogy fikciós filmről, nem pedig „tényfeltáró” riportról volt szó a forgatás idején. 

Romániában több alkalommal is készítettek nyugat-európai és amerikai tévétársaságok olyan kamu riportokat és dokumentumfilmeket, amelyek alkalmasak a nézők félrevezetése. Ezidáig azért nem robbant ki botrány, mert a korábbi filmek nem sértették a törvényességet, hanem csak a jóízlés és a szakmai etika határait feszegették. 

Korábbi írásunk: Botrányos a Sky News riportja.

Címképünk illusztráció – forrás: www.parameter.sk

Élő Székelyföld Munkacsoport