A válsághelyzet folytatódik a határokon

„Határozottan indokolt a déli határszakasz fokozott védelme”, ezért a magyar kormány meghosszabbítja a szeptember 9-én lejáró, az illegális migráció miatt bevezetett válsághelyzetet – jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatornán szerda este.

 
Elmondta, részben új útvonalakon ismét erősödött a migrációs nyomás, Bulgáriában, Szerbiában és Macedóniánál is, hétről hétre megduplázódik a görög szigetekre érkező migránsok száma, és a balkáni országok sokat tesznek azért, hogy a határokat biztosítsák.
 
A magyar határon naponta átlagosan százan próbálkoznak tiltott határátlépéssel, de eddig ez senkinek nem sikerült – mondta Bakondi György. Hozzátette: a magyar határ térségében egyes becslések szerint 3 ezer ember várakozik, ők a csempészek segítségével is keresik a rendszer gyenge pontjait.
 
Bakondi György nyilatkozik (Fotó: Kovács Ferenc/ szegedma.hu)


Konszenzusra és adatcserére van szükség
 
Nem jutnak el a nagynyilvánossághoz azok a pontos adatok, amelyek a bevándorlókra, illetve a migránsokra vonatkoznak Németországban. Valakiknek továbbra is érdeke, hogy a gondokat eltussolják, s azt a látszatot keltsék, mintha minden a legnagyobb remdben lenne, holott naponta hallani migránsok által elkövetett erőszakos cselekményekről, illetve olyan merénylet-tervekről, amelyek a judeokeresztény értékrendre és erkölcsre épülő társadalmak bomlasztását, az emberek megfélemlítését szolgálják.

Halálos áldozatokkal és sérülésekkel, jelentős anyagi kárt okozó merényletek Németországban is voltak. Meghíiúsított terrorcselekedtekről legutóbb augusztus 17-én, szerdán számoltak be, leleplezett iszlám fundalmentalista sejtekről is folyamatosan szólnak a titkosszolgálati szóvívők, azt is kijelentve, hogy hasonló jelenségeket folyamatosan észlelnek és jelentős anyagi ráfordítással, nagy kapacitással dolgoznak az elhárításon, valamint a megelőzésen, amely csak akkor lehetséges, ha az érintett országok szervei hatékonyan együttműködnek és segítik a közös megelőzési tevékenységet.


Változó demográfiai arányok
 
A bevándorlás nyomán Nyugaton komolyan változnak a demográfiai arányok. Míg a ’70-es években Németországban például 83 férfi jutott 100 nőre, addig manapság 94. Továbbá a kutatások szerint, ha egy közösségben a 27 évesnél fiatalabbak aránya 20 százalék fölé emelkedik, az növeli az erőszakos cselekmények számát.
 
Ráadásul a migránsok súlyos pszichés sérüléseken mennek át, gyakran nem ismerik a befogadó ország nyelvét, szokásait, miután pedig a nők többnyire „felfelé keresnek párt”, a migránsok jelentős részét kitevő egyedülálló fiatal férfiaknak kicsi az esélyük a tartós kapcsolatra, és sokan közülük radikalizálódhatnak.

Címképünk illusztráció, amelyen magyar rendőrök segítenek Macedóniában a migránsok feltartóztatásában és az adatrögzítésben – Forrás: MTI Fotóbank

Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport