Virágos bútorok

Öt éve működtet bútorfestő szakkört Székelyudvarhelyen Bartos Tünde. A kiváló szakemberként ismert népi művész a B.ARTos Kézműves Műhely keretében oktatja a bútorfestést.

E tanfolyam hozadéka, hogy kialakult egy 17 fős társaság, amely olyan szintre jutott az évek során, hogy az általuk festett bútorokat nyugodt szívvel ki lehet állítani, el lehet helyezni egy modern lakásban. Bútorokat állítanak ki: Virágozott bútorokat állítanak ki: Dobay-Pataky Erika, Ferencz Réka, Fischer Erzsébet, György Izabella, Holló Jolán, Mónika, Jancsó Tamás, Kerekes Kinga, László Ildikó, Márton Ildikó, Orbán Katalin, Péter Andrea-Gabriella, Sebestyén Ferenc, Simó Gyöngyvér,

Székely Enikő, Tódor Zsuzsa és Virágh Zsuzsa.

A Haáz Rezső Múzeum frissen felújított épületének alagsorában, abban a két teremben, ahol a közelmúltban nyílt meg Dávid Botond székely női viseleteket bemutató fotótárlata, péntek este óta látható a Homoród-mentéről és Vargyasról hozott mintakincset továbbgondoló alkotók művei.

Miklós Zoltán múzeumigazgató mondotta köszöntőbeszédében, hogy szimbolikus is a hely, adta magát: a falakon látható lányoknak hozományra van/ lesz szükségük, így ezek a helyi motívumokat továbbfejlesztő kelengyésládák, hátasszékek, tékák, fogasok kiválóan illeszkednek a miliőbe.

A tizenhét „inas” – akik közt csak két férfiembert találunk, holott köztudott, hogy hajadanán a két Homoród-mentén dolgozó bútorfestők, a Balázs-család tagjai és a Vargyason élő Sütő-dinasztia képviselői mind férfiak voltak – saját ízlése és elképzelése szerint dolgozott.

A szakirányító csupán annyit tett, hogy irányította őket – lenyegesegette az időnként túlburjánzó indákat -, hogy a szín- és motívumvilág megfeleleő legyen. Minden bútor egyedi, sőt kísérleti céllal megvalósultak olyan tárgyak is, amelyet új funkciót kaptak: mind a négy oldalás festett kelengyésláda is készült, amelyet kávézóasztalként lehet használni, van olyan padláda, amelynek méretét a benne tárolandó horgászbotok hossza szabta meg. Érdekes, hogy a tanulók első bútorai is kiválóan sikerültek. Többen azzal a szándékkal festették a tárgyakat, hogy azokkal szeretteiket, férjhez menő, érettségizett hozzátartozóikat ajándokozzák meg.

A Virágos bútoraink címet viselő kiállítás augusztus közepéig lesz megtekinthető a Haberstumpf-villában.

A szerző felvételei.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport