Portugália Európa-bajnok

A győztes portugál válogatott játékosai ünnepelnek a kupával a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében vívott Franciaország – Portugália mérkőzés végén a Saint-Denis-i Stade de France stadionban 2016. július 10-én. (Lenti képünkön.) A tornát Portugália nyerte, miután hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte a házigazda francia csapatot.

Miután a rendes játékidő nem hozott döntést és gólt sem a mérkőzésen, hosszabbításra volt szükség. A mérkőzés legemlékezetesebb jelenete sokáig az volt, hogy Cristiano Ronaldo, a portugálok csapatkapitánya sérülés miatt már az első félidő 25. percében kénytelen volt elhagyni a pályát. Az a tény, hogy a világsztár nélkül is képesek voltak nyerni, még inkább növeli a portugál együttes sikerének értékét, amely Fernando Santos szövetségi kapitány irányításával tétmeccsen még nem kapott ki.
 
A Saint-Denis-ben rendezett fináléban a Lille csereként beállt csatára, Éder a 109. percben szerezte a győztes gólt, amellyel Portugália először hódította el az Európa-bajnoknak járó Henri Delaunay Kupát. Egyetlen korábbi döntőjében, 2004-ben házigazdaként nagy meglepetésre kikapott Görögországtól.
 
 
A franciák harmadik diadalukkal utolérhették volna az élen a spanyol és a német válogatottat, illetve másodszor fordult elő, hogy a hazai csapat a döntőben veszített. A portugálok csoportharmadikként jutottak tovább a magyarok által megnyert F jelű négyesből.

A szövegközi képen: ünnepel a portugál válogatott – Illyés Tibor/ MTI felvétele.
Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport