Unitárius Kaláka Alap

Az Unitárius Kaláka Alap a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány (SZKA) és az Unitarian Kaláka (Egyesült Államok beli civil szervezet) együttműködéséből született. Az Unitarian Kaláka küldetéséhez híven – az erdélyi unitárius falvak kulturális és gazdasági vitalitását támogatni – pályázati programot hirdet meg.

 
A támogatás fő célja a közösségépítés, ezért kiemelten fontos a pályázók ez irányú elkötelezettsége, az, hogy a projekt megvalósítását helyi partnerségek kialakítására alapozzák szervezetekkel, intézményekkel, vállalkozásokkal, önkéntesekkel és helyi erőforrásokat is mozgósítsanak.
 
A pályázati felhívásnak két fontos eleme van
 
Az Unitárius Kaláka Alap duplázó alap, azaz megduplázza a pályázók által összegyűjtött pénzalapot (max. 3000 lej/projekt). Ez azt jelenti, hogy a pályázók a projekt teljes költségvetésének legalább az 50%-át össze kell gyűjtsék (ezt az összeget kell a www.give-get-do.ro honlapra célösszegként feltűntetni). Az 50%-os önrész összegyűjtése közösségi melléállást és elkötelezettséget is biztosít.

A pályázók adománygyűjtését egy online adománygyűjtő portál, a www.give-get-do.ro segíti. A pályáztatás ezen az online felületen történik. Ide kell feltöltsék a pályázók a projektötleteiket és ezáltal az adománygyűjtésük átláthatóvá válik, a projektjük pedig a világ bármely részéről támogathatóvá. Az SZKA az itt összegyűjtött összeg költségeinek 5%-át visszatartja a biztonságos online átutalást szolgáló program fedezésére.

„Eme, még újszerű elemekkel arra törekszünk, hogy segítsük az unitárius közösségeket abban, hogy fejlesszék fenntarthatóságukat és új formában is mozgósítsanak pénzügyi erőforrást” – nyilatkozták a két szervezet képviselői.

 
Ezek a pályázási követelmények. Az SZKA pedig vállalja, hogy segíti a pályázókat a tervezés és adománygyűjtés folyamatában.
 
Kik pályázhatnak?
 
Civil szervezetek és kezdeményezési csoportok az erdélyi unitárius vidéki közösségekből (azon települések, amelyeken valamilyen szervezeti formájú Unitárius Egyházközség létezik), vagy olyan civil szervezetek, amelyek eme közösségekben és közösségek fejlődéséért tevékenykednek. Fontos, hogy az unitárius közösség legyen bevonva ezekbe a projektekbe (kezdeményezője és/vagy kedvezményezettje).  Az Unitárius Egyházközségek közvetlenül (saját nevükben) nem pályázhatnak.
 
Határidő: 2016.02.08.
 
Milyen projektekre lehet pályázni?
 
A projekt a közösségről és a közösségnek kell szóljon. Az ötlet kidolgozásakor a következő szempontokat kérik figyelembe venni: Hogyan tud hozzájárulni az élő és élhető közösséghez? Milyen tevékenységek, kezdeményezések segíthetnek a saját közösségük motiválásában, mozgósításában annak érdekében, hogy a saját jövőjüket jobbá alakítsák? A projekt nem kell kötelezően vallási alapokon álljon, de magába kell foglalja a helyi unitárius közösség bevonását.
 
Az ötletek széleskörű tárát fogadják. A projektek készítői vegyék figyelembe a következő elveket és értékeket:
 
partnerség és együttműködés,
önkéntes munka,
ökumenikus értékek,
hagyományok és kulturális örökségek megóvása.
A projektötleteket három nyelven, azaz magyarul, románul és angolul is fel kell tölteni.
 
Mielőtt a projektek az online felületen láthatóvá válnak sor kerül ezek elő-értékelésére. A projektek értékelésekor a következő szempontokat veszik majd figyelembe:
 
közösségi döntésen alapulnak;
valós helyi szükségletre, igényre adnak választ;
partnerségeken, együttműködéseken alapulnak (aktívan bevonva a helyi közösséget, helyi civil szervezeteket, intézményeket, vállalkozásokat);
jelentős mértékben mozgósítanak önkénteseket és helyi erőforrásokat;
biztosítani tudják a projekt hosszú távú fennmaradását a támogatást követően is;
jelentős változást hoznak a közösség életébe.
 
‹Mekkora a támogatási alap?
 
Az Unitárius Kaláka Alap egy pilóta projekt. Egy projekt max. 3.000 lej támogatást kaphat, mint duplázást. Ehhez pedig össze kell gyűjtenie legalább 3.000 lejt. Gyűjthet többet is, de az alapból egy projekt ezt a maximális támogatást fogja kapni.
 
Az Unitarian Kaláka annak az első három projektnek a megvalósulását segíti a duplázó támogatással, akik sikeresen összegyűjtik az 50%-os önrészt.
 
Az Unitarian Kaláka ugyanakkor tervezi, hogy folyamatos adománygyűjtéssel további duplázási pénzalapot gyűjt, ha azt látja, hogy a helyi közösségek sikeresen alkalmazzák majd ezt az adománygyűjtési módszert.
 
Az a szervezet, amelynek nem sikerül az első 3 leggyorsabb adománygyűjtő között végezni, áttervezheti a projektjét és az általa összegyűjtött összeg 95%-át felhasználhatja annak kivitelezésére (a pályázati szabályok szerint).
 
Szabályzatok értelmezése
 
Az Unitárius Kaláka Alap szabályzata és a www.give-get-do.ro honlapon található szabályzat (használati útmutató) ellentmondó pontjai esetén az Unitárius Kaláka Alap szabályzatát kell érvényesnek tekinteni, mivel az adománygyűjtő portál más adománygyűjtéseket (is) szabályoz.
 
Kérdéseikkel forduljanak bizalommal a program koordinátorához, Péter Attilához a következő elérhetőségeken: program@szka.org, 0745-495392.