Terror Nizzában - FRISSÍTVE!

Eddig 84 halott, 100 sebesült a csütörtök éjjeli nizzai terrortámadás mérlege. Azonosították a hatóságok a francia mészárost, a Nice-Matin című lap meg is nevezte az elkövetőt: Mohamed Lahouaiej Bouhlel. A 31 éves férfi egyes sajtóhírek szerint francia-tunéziai, más források szerint viszont tunéziai állampolgár volt, érvényes francia tartózkodási engedéllyel.

Az elkövető nem került korábban a titkosszolgálatok látóterébe, bár visszeső bűnözőnek számított az illető, hiszen korábban többek között lopásért, fegyveres bűncselekményért és családon belüli erőszakért ítélték el.

A rémtettnek a francia belügyminisztérium reggeli közlése szerint 84 halálos áldozata van, a 100 sebesültből 18 embernek az állapota válságos.

Mivel a francia nemzeti ünnepen, Bastille bevételének napján tartott tűzijáték alatt csapott le, ezért sok gyermek is van az áldozatok között. Tíz halott gyerekről számolt be Christian Estrosi nizzai polgármester, míg a Nice-Matin szerint 50 gyermeket kezelnek kórházban, többük állapota válságos.

Az elkövető csütörtök éjszaka két kilométer hosszan száguldozott teherautójával a Promenade des Anglais sétányon, amely le volt zárva a forgalom elől, mert a helyszínen ünnepelt a tömeg. A férfi ámokfutása végén még elkezdett tüzelni pisztolyával a rendőrökre, akik végeztek vele.

Ezidáig még egy terrorszervezet sem vállalta a támadást, az Iszlám Állam támogatói ugyanakkor a közösségi médiában ünneplik a cselekményt. A BBC-nek megszólaló szakértő úgy nyilatkozott, hogy Nizza a dzsihadisták melegágya.

Francois Hollande már hajnali beszédében terrortámadásként aposztrofálta az eseményt, ahogyan tették ezt a világ vezetői is, aki szolidaritásukat fejezték ki.

FRISSÍTÉS!
Az áldozatok többsége francia. Hírügynökségi jelentések szerint a sebesültek közt egy magyar állampolgárt is azonosítottak. Két román állampolgárságú személyt eltűntnek nyilvánítottak, míg egy román állampolgárságú kisfiút kórházban ápolnak. Feltételezhető, hogy az eltűnt szülők a még azonosítatlan elhunytak között lehetnek. A halálos áldozatok között több európai és amerikai állampolgár van, illetve közel-keleti, muszlim hitű menekült is.

Egyes értesülések szerint az Iszlám Állam vállalta a merényletért a felelősséget. Francia rendőrségi források megerősítették, hogy a kisstílű bűnözőként ismert elkövető hosszú ideje készült tettére, s a merénylet előtti napokban két alkalommal is megfordult e tett színhelyén.

ÍRÁSUNK A KÉSŐBBIEKBEN FRISSÜL!

Címképünkön: rendőrök biztosítják a helyszínt Nizzában – fotó: Vale Hache Europass/AFP

Forrás: MTI