Puccskísérlet Törökországban - FRISSÍTVE!

Puccskísérlet zajlik Törökországban, a hadsereg péntek este tíz órakor lezárta isztambuli Boszporusz- és a Mehmed Szultán-hidakat, valamint a város fő repterét. Elfoglalták a kormány és az állami televízió épületét is. Ankarában is lövöldözés volt, a tankok tüzet nyitottak, a parlament épületét is találat érte. Recep Tayyip Erdogan arra szólította fel a híveiet, hogy vonuljanak az utcára és így tiltakozzanak az akció ellen. 

 
A puccskísérletet végrehajtó hadsereg tüzet nyitott a Boszporusz-hídon átkelő civilekre, többen megsérültek. Binali Yildirim miniszterelnök bejelentette, hogy a hadsereg egy része puccskísérletet hajt végre, de hatalom a helyén marad. A puccsisták szerint viszont megdöntötték Erdogan hatalmát, szükségállapotot hirdettek. Több helyen lövéseket lehetett hallani, Ankarában és Isztambulban is rendőrök harcolnak katonák ellen, az állami tévénél robbanás volt. Sok civil az utcára vonult, sokan Erdogan bukását ünneplik, mások mellette tüntetnek.

Szakértők szerint az a kérdés, hogy a katonai felsővezetés is támogatja-e a puccskísérletet vagy csak ezredesi szintű az akció. Az első információk szerint Muharrem Köse ezredes, egykori vezérkari törzstiszt volt a szervező, azaz a hadseregnek csak egy része támogatja a puccsot. Ezt támasztja alá, hogy egyre több helyen – például a reptéren – visszavonulnak a puccsisták. Az ellenzék nem támogatja a puccsot.

Obama, Merkel és a NATO-főtitkár és az Európai Unió is a demokratikus intézményrendszer tiszteletére hívta fel a figyelmet, lényegében kiálltak a kormány mellett.

Sokáig nem lehetett tudni, hol van Erdogan török államfő, egyes meg nem erősített hírek szerint Marmarisban volt. Azóta visszatért Isztambulba, a reptéren pedig kijelentette, hogy leverték a puccsot. 

Szombat reggelre sikerült leverni a puccsot

A török biztonsági erők befejezték a puccsisták elleni műveletet a hadsereg vezérkarának ankarai főhadiszállásán – mjelentette a CNN Türk hírtelevízió szombat délután.

A török rendőrfőnök a reggeli órákban azt közölte, hogy folynak még harcok a vezérkar főhadiszállásán, de már lassan a végükhöz közelednek. Hozzátette, tovább 16 puccsistát öltek meg az összecsapásokban, így a halálos áldozatok száma meghaladja a 200-at, a sebesültek számát 1500 főre becsülik, 250 embert pedig őrizetbe vettek.

A CNN Türk tévécsatorna szombatra virradóra számolt be arról, hogy a puccsisták túszokat ejtettek a katonai főparancsnokságon, köztük Hulusi Akar tábornokot, a vezérkari főnököt.

 
Az Anadolu török hírügynökség szerint Akar tábornokot egy helikopterrel elvitték egy légi támaszpontra, ahol fogságban tartották.

Törökországban a helyzet stabilizálódni látszik. A külföldiek nincsenek közvetlen veszélyben, de a hatóságok nem ajánlják a nyitott tereken és a tömegben való tartózkodást. Az üdülőövezeteket fokozottan védik. Az Európai Unió követségei és konzulátusai folyamatos ügyeletet tartanak és segítik bajba jutott állampolgáraikat.

 

ÍRÁSUNK FOLYAMATOSAN FRISSÜL!

A címkép AFP fotó.

Forrás: www.origo.hu. MTI