Szírek és románok

A jól ismert polgár- és regionális háborúk miatt az utóbbi öt évben mintegy 4,2 millió szír hagyta el hazáját. A külföldön élő románok száma átlagosan évi 7 százalékkal nőtt a 2000 és 2015 közötti időszakban. 2014 végén 3,4 millió román élt és vállalt tartósan munkát idegenben.

Az időközben kitelepedett vagy tartósan külföldön dolgozó romániai magyarok lélekszáma mintegy 250 ezer, akik jelentős része – diplomás fiatalként – képzettségének nem megfelelő munkahelyeken dolgozik, de ugyanakkor számottevő e kontingensben az informatikusok, mérnökök, orvosok és más hiányszakmákban tevékenykedők aránya is. 

Az EU-tagállamok közzül ennél nagyobb diaszpórája csak a jóval népesebb Nagy-Britanniának, Lengyelországnak és Németországnak van.

Ha az ország népességéhez arányítjuk a külföldön élők számát, Románia lakosságának 17, míg a lengyeleknek 11 százaléka él külföldön.

 
A Digi24 hírtelevízió megjegyzi, hogy ezzel Románia gyakorlatilag 3,4 millió potenciális munkaerőt veszített el, akik a hazaküldött pénzzel hatást gyakorolnak ugyan az ország gazdaságára, voszont ha itthon dolgoznának azokon a területeken, amelyeken külföldön, jóval nagyobb lenne az ország GDP-je.

Romániában – a Munkaügyi Minisztérium 2014-es adatai szerint – 4,4 millió munkavállaló volt, míg a nyudíjasok száma meghaladta az 5,1 millió főt. Óvatos becslések szerint is 19 millió fő az összlakosság, s mivel a nők terménykeségi rátája 1,3, további népességfogyás prognosztizálható az országban.

Címkép: time.co.uk
Forrás: Transindex, www.valasz.hu


Élő Székelyföld Munkacsoport