Szakmai tanulmányút tájházvezetőknek
Tizedik éve, hogy a megyénkbeli tájházvezetők, néprajzi gyűjtemények kezelői számára szervez szakmai találkozót a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont.

Október 7-én, pénteken a Tájházak és néprajzi gyűjtemények szerepe Hargita megyében elnevezésű tanulmányúton csíkszéki gyűjteményeket látogatnak meg a szakemberek.

A nap során a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum szabadtéri részlegét és az intézmény néprajzi kiállítását tekintik meg dr. Salló Szilárd kalauzolásával, majd a csíkszentkirályi tájházakat látogatják végig.

A rendezvény szervezői: a Hargita Megye Tanácsa által fenntartott Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, partner a Csíki Székely Múzeum, Csíkszentkirály Község Polgármesteri Hivatala, támogató a Communitas Alapítvány.

Ez alkalommal megtekintik Fábián Kornélia Hargita megye tájházai (1) című dokumentumfilmjét, mely a korondi, székelyszentléleki, lövétei, máréfalvi és tordátfalvi tájházakat mutatja be.

A csíkszentkirályi tájház gyűjteményéből
(Fotó: www.csikszentkiraly.ro)

A tervezett útvonal

9.00: Indulás Székelyudvarhelyről, a Forrásközpont (1918. december 1 utca 9. sz., Merkúr üzlet alsó parkolója) közeléből Csíkszeredába autóbusszal az Udvarhely környéki résztvevőknek;
10.00: A résztvevők köszöntése a Csíki Székely Múzeum szabadtéri részlegén. A gyűjteményt bemutatja: dr. Salló Szilárd;
12.00: Indulás Csíkszeredából Csíkszentkirályra;
12.15: A csíkszentkirályi néprajzi gyűjtemény megtekintése Gál Mária kalauzolásával, majd a tájházakról szóló dokumentumfilm bemutatása a művelődési házban;
15.00: Összegzés, közös ebéd, majd hazaindulás autóbusszal Székelyudvarhelyre.

A gyűjtemények látogatása a szakmai találkozó alkalmával minden érdeklődő számára ingyenes.
Előzetes bejelentkezés a 0745 381420 telefonszámon, vagy a zongota@freemail.hu e-mail címen október 4-ig, keddig.

Címképünkön a székelyszentléleki tájház látható – Simó Márton felvétele.
Forrás: Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont

Élő Székelyföld Munkacsoport