Székely pipacsok Csanádpalotán
A jövőre 30. születésnapját ünneplő székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes lépett fel péntek este a csanádpalotai művelődési házban. Az erdélyiek a kétnapos Őszi Kulturális Kavalkádra érkeztek, melynek keretében szombaton további együttesek mutatkoztak be. 

Az Őszi Kulturális Kavalkádnak már nagy hagyománya van Csanádpalotán, melyet az önkormányzat és a Kelemen László Művelődési Ház vezetősége közösen szervez.

A két napos rendezvény pénteki nyitányán a székelykeresztúri Pipacsok Néptáncegyüttes mutatkozott be.

Az erdélyiek a Katonák című előadásukat vitték el Palotára, mellyel az I. világháborúban elesett hősöknek állítottak emléket.

Szombaton a székelykeresztúriak mellett felléptek még kisjenői, pécskai, zsombolyai, apátfalvi, szegedi és helyi néptáncosok.
 

Pipacsok Csanádpalotán (A fotó László Csaba honlapjáról való) 
 
– Az egykori ipari líceumban alakult meg ez az együttes, s ennek jövőre lesz harminc esztendeje – nyilatkozta László Csaba, a Pipacsok vezetője és alapítója. Együttest szerettek volna az intézmény pedagógusai, mely a székely hagyományokat ápolja, s a mérnök-tanárként odakerült László Csaba segítségével meg is alapították ezt a csoportot.

–  Honnan jött az együttes neve?

– A kiterített székely szoknya olyan, mint egy gyönyörű pipacs, s ezért neveztük el mi is így a néptáncegyüttesünket – folytatta a vezető.

 
Székelykeresztúrtól nincsen messze Rugonfalva, ahol több alkalommal szerveztek már a különféle színjátsz köröknek találkozókat, ahová a csanádpalotaiak is eljártak. Emellett a rugonfalviak is felléptek már Csanádpalotán. A keresztúri Pipacsok több tagja is Rugonfalván lakik, s ez eredményzte azt, hogy most péntekre meghívták őket a Csongrád megyei település kulturális kavalkádjára.
 
 Pipacsok civilben (László Csaba Facebook-oldaláról)
 
A Pipacsok egyik fiatal tagja a 15 esztendős Lőrincz Szidónia. Így nyilatkozott a Pipacsokhoz fűződő viszonyáról: – Mikor első osztályos voltam, akkor a Forgórózsákban kezdtem el táncolni és onnan kerültem át a Pipacsokba még tavaly nyáron – árulta el a székelykeresztúri Orbán Balázs Gimnázium matematika-informatika szakos diákja.

A Katonák egy két évtizeddel korábbi előadás felújított változata, amelyben immár az apák a fiakkal táncolnak. Az előadás az utóbbi két esztendőben a Kárpát-medence legkülönbözőbb helyszíneire jutott el.

Itt megtekinthető az Élő Székelyföld Munkacsoport archív videófelvétele a Katonák egy korábbi előadásáról. A felvétel Farkas Antal munkája.
 

 
Amennyiben nem indul a videó, keresse ezen a linken.


Forrás: www.promenad.hu, Székely Távirati Iroda

Élő Székelyföld Munkacsoport