Szemelvények Napoca történetéből

A Fő (Unirii) téren látható római romok egykor a Kolozsvár helyén álló Napoca város (Kr. u. 2.-3. sz.) fórumának voltak a részei. A római fórumra Árpád-kori, középkori, újkori és jelenkori rétegek kerültek. 

 
Az első főtéri archeológiai ásatásokra 1822-ben került sor.

1994-ben újabb feltárás kezdődött az Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeum archeológusainak vezetésével, amely kisebb-nagyobb megszakításokkal 2008-ig tartott. Az egykori római város központi és déli részét tárták fel, mintegy 850 négyzetméternyi területen.

A munkálatok során során két római-kori oszlopfőt és egy hatméteres falat találtak.

 
Jelenleg a maradványokat egy 82 négyzetméteres üvegtető védi, mely rálátást biztosít a megvilágított romokra. A látványosság felavatására 2008. november 28.-án került sor, az Eroilor (volt Deák Ferenc) utcában elhelyezett Kapitoliumi farkas-szobor leleplezésével egy időben. 

Szemelvények az ókori Napoca történetéből címmel T. Szabó Csaba történész tart előadást a Művelődés Estek keretében, 2017. január 12-én, csütörtökön, 18 órától a Györkös Mányi Albert Emlékházban (Kolozsvár, Majális/Republicii u. 5.).

Az est házigazdája Dáné Tibor Kálmán, a Művelődés című folyóirat főszerkesztője.

A Györkös Mányi Albert Emlékház működtetőinek kérése

Az elmúlt időszakban fiatalabbak részéről felvetődött annak gondolata, hogy később kezdődjenek rendezvényeink, mivel többen is vannak olyanok, akik du. 6 óráig munkában vannak, és emiatt nem érnek el az eseményekre.

Figyelembe szeretnék venni ezt az igényt is, ezért megszavaztatnák, hogy általában hány órakor kezdődjenek programjaink: 18.00 órakor vagy 18.30 órakor?
 

Jó lenne minél több választ kapni azért, hogy a döntés megalapozott legyen. A válaszlevélben elegendő csupán az időpontot megjelölni, de hozzászólásokat is szívesen fogadnak!

Lehetőség van a ház Facebook-oldalán való szavazásra, illetve az emkegyorkoshaz@yahoo.com e-mail címre is küldhetők levelek. 
 

Természetesen a továbbiakban is lesznek majd olyan esetek, amikor más időpontban kezdenek, főként az érintett előadók/meghívottak kérésére (például a koncerteket általában 19.00 órakor szokták kezdeni, a JelesNapTár gyermekprogram pedig továbbra is 16.00 órakor kezdődik majd).
 
Györkös Mányi Albert Emlékház
Kolozsvár, Majális/ Republicii u. 5.
(+4) 0766-294646, (+4) 0744-699616
 
Élő Székelyföld Munkacsoport