Üzbég a szilveszteri merénylő?
A török rendőrség azonosította a szilveszter éjszaka Isztambulban végrehajtott terrorista merénylet elkövetőjét, akinek neve és származása ismert; ezek szerint egy üzbég férfiról van szó – írta a Hürriyet Daily News angol nyelvű török napilap vasárnap. 
 
Az újság úgy tudja, hogy a támadót Abdulkadir Masharipovnak hívják, üzbég nemzetiségű, és állítólag az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet tagja. Az értesülést azonban eddig nem erősítették meg hivatalosan. 
 
A Horasani fedőnevű Masharipov a merényletet megelőzően a közép-törökországi Konyából érkezett Isztambulba december 15-én. A férfinak Konyában egy szintén üzbégekből álló IÁ-sejt nyújtott logisztikai támogatást. 
 
Masharipovot azzal vádolják, hogy január 1-én éjjel lelőtt 39 embert a Boszporusz-parti Reina klubban, 69-et pedig megsebesített. Számos szemtanú beszámolója alapján a merényletnek egynél több elkövetője volt. 
 
Az egyik helyszíni térfigyelő kamera vasárnap nyilvánosságra került felvételén az látszik, hogy Masharipovot valaki megrúgja, amikor a vérengzést követően a sebesültek közé igyekszik vegyülni. A rúgás hatására felrobban egy villanógránát a támadó kezében. A detonáció következtében Masharipov 10-15 másodpercig mozdulatlanul fekszik a földön, majd magához tér és kimenekül a szórakozóhelyről. A terrorista továbbra is szökésben van.

Forrás: MTI