Székely Dorottya

Csokonai Vitéz Mihály 1799-ben írta a Dorottyát vagyis a Dámák diadalát a fársángban, melynek műfaji meghatározása furcsa vitézi versezet. S hogy pont Somogy vármegyét választotta helyszínül, az csak abból az okból kifolyólag volt, hogy akkoriban éppen ott lakott. Ezért vette a koreográfus, László Csaba a bátorságot, hogy amit Csokonai Somogyban látni vélt, azt Székelykeresztúron is elképzelje, annál is inkább, mert ő pont itt lakik. Csokonai ízes, verses humorát kívánja a tánc nyelvezetére lefordítani és ötvözni a székely farsang szokásaival.

 
Dorottya szerepében Márdirosz Ágnest láthatja hamarosan a nagyérdemű közönség; közremüködnek: a Heveder zenekar, a székelykeresztúri polgári fúvószenekar, a Kispipacsok és a Forgórózsák tánccsoportok, Boka Gábor (játék), László Csaba (tánc), László Zsolt (tánc), László Anna Ildikó (tánc, ének, népviselet), Kincses Olga (jelmez, jétéktér).
 
A Székely Dorottya poema chorea-heroico-comicum bemutatójára 2016. február 12-én, 17.00 órától kerül sor a székelykeresztúri Művelődési Házban.

Simó Márton