Márton Áron halálára emlékeznek Gyulafehérváron

Szeptember 29-én leplezik le a Márton Áron egykori erdélyi római katolikus püspök földi maradványait tartalmazó szarkofágot a gyulafehérvári székesegyházban, Szent Mihály főangyal ünnepén. A püspökre este gyertyagyújtással emlékeznek.

A gyulafehérvári székesegyházban végső helyére szállították a napokban azt a szarkofágot, amelyben elhelyezték Márton Áron egykori erdélyi római katolikus püspök földi maradványait.

Ez a nap egyébként kettős évforduló: egyrészt ekkor emlékezünk Márton Áron halálának 36.évfordulójára, és ugyanekkor van Szent Mihály főangyal, a gyulafehérvári főegyházmegye és a székesegyház védőszentjének ünnepe is.

Az egész napos eseményen egyházi és világi elöljárók is felszólalnak, a híveket gyertyagyújtásra és közös imára várják.

 
Az ünnepi program 11.00 órakor búcsús szentmisével kezdődik, amelynek főcelebránsa Ferenc pápa romániai képviselője, Miquel Maury Buendía érsek, apostoli nuncius. A székesegyházban tartandó megemlékezésen beszédet mond Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár. Márton Áron szarkofágját, a benne levő hamvakkal a szentmise után leplezik le, majd a résztvevők közösen imádkoznak Márton Áron püspök mielőbbi boldoggá avatásáért.

Márton Áron püspök földi maradványainak exhumálásáról ITT írtunk korábban.

A megemlékezést közvetíti a Duna Televízió és a Mária Rádió, ugyanakkor a YouTube videomegosztón is élőben lehet követni az eseményeket a Teológiai Intézet, a Seminarium Incarnatae Sapientiae csatornáján.

Ha nem idnul a videó, akkor ITT keresse!

 
18.00 órától ausztriai magyar zarándokok és gyulafehérvári magyar diákok a püspök emlékére szervezett közös gyertyagyújtásra várják az érdeklődőket a Gróf Majláth Gusztáv Károly Római Katolikus Teológiai Líceum kápolnájába. 
 
Az esti program háromnegyed 17.15-kor kezdődik: a jelenlévőket Gál László, a tanintézet igazgatója, Varga Gabriella, a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa, valamint Zödös Szabolcs, a Petőfi Sándor Program ösztöndíjasa köszönti.

A 18.00 órakor kezdődő gyertyagyújtás idején Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház színművésze mutatja be Emberkatedrális – Főhajtás Márton Áron emléke előtt című előadását. A megemlékezés közös imával és énekkel zárul.

Gyulafehérvár történelmi központja – Kelemen Albert rajza
Búcsú Kolozsváron is
 
Szent Mihály főangyal ünnepén Kolozsváron is búcsúünnepet tartanak: a Szent Mihály-templomban csütörtökön 18.00 órakor kezdődik a szentmise, amelynek főcelebránsa Potyó Ferenc pápai prelátus, általános érseki helynök.

Az eseményen elhangzik Orbán György Marosvásárhelyen született zeneszerző Missa tertia című műve a kolozsvári Szent Cecília kórus és zenekar előadásában, a közreműködik a Báthory István Gimnázium vegyeskara, vezényel Potyó István karnagy.

 
A Márton Áron földi maradványait tartalmazó szarkofág készítője, Gergely Zoltán a nyughely megalkotásakor az egyszerűségre törekedett, hiszen a püspök is mindig kerülte a feltűnést, a hivalkodást. „Márton Áron végrendeletéből indultunk ki, aki egyszerűségre törekvő, szerény ember volt, a külsőségek helyett az igazi értékekre helyezte a hangsúlyt. Ezért a pompára emlékeztető cifra köveket, mint a márvány, eleve kizártuk, formai szempontból is egyszerű, tömör külalakra gondoltunk” – mondotta a kolozsvári szobrászművész.
A püspök szarkofágján dolgoznak – Fotó: Bíró István/ MTI
A szarkofág hosszanti tengelye merőleges a székesegyház főhajójának tengelyére. A fedőlap függőleges síkján egy szalagszerű felirat fut végig, a főhajó felőli oldalán a „Márton Áron 1896–1980” felirat olvasható. Ha körbejárjuk a szarkofágot, akkor a következő oldalon a „Márton Áron gyulafehérvári püspök 1938–1980” feliratot látjuk, a harmadikon pedig az „Episcopus Albaiuliensis” latin nyelvű felirat szerepel.

Címképen a gyulafehérvári székesegház.
Források: MTI, Gyulafehérvári Római Katolikus Teológiai Intézet, www.kronika.ro

Élő Székelyföld Munkacsoport