Súlyos következményekkel járhat az Európai Bizottság terve
Magyarország miniszterelnökének belbiztonsági főtanácsadója szerint hosszú távon súlyos politikai, gazdasági és társadalmi következményei lehetnek az Európai Bizottság által szerdán ismertetett terveknek.

Az európai országok, nemzetek társadalmi összetétele megváltozhat, nem beszélve a biztonsági aspektusairól – hangsúlyozta Bakondi György az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Az Európai Bizottság szerdán ismertette javaslatát, amely szerint az uniós tagállamok fejenként negyedmillió euróért megtagadhatnák a migránsok befogadását.

Bakondi György azt mondta: az EU olyan lépésekre készül, amelyek alapító okiratával és minden eddigi jogszabályával ellentétesek. A belbiztonsági főtanácsadó szerint a kötelező kvóta állandó jogrendbe iktatásáról van szó. Ennek nyomán a migráció által leginkább érintett országok (Görögország és Olaszország), amikor úgy látják, hogy „sokan vannak” a migránsok, akár „ezrével, tízezrével százezrével” áttelepítenék őket más országokba.

A főtanácsadó kiemelte: az unió fenyegetése „a pénzügyi szankcióval” egyébként is nagyon nagy összegről szól, ráadásul annak nagyságrendje beláthatatlan, mivel a migránsok száma is „beazonosíthatatlan”. Ennek kapcsán megjegyezte, „alsó becslések szerint” 1,5 millió, de más becslések szerint csaknem 2 millió migráns érkezett tavaly Európába.
 

Bakondi György hangsúlyozta, a bizottság által „szolidaritási hozzájárulásként” ismertetett javaslat ellen már több más ország kifogást emelt. Konkrétan bejelentett uniós tervekről van szó, amelyet „meg kell akadályozni”, s ez ügyben kiemelt fontosságú a kormány népszavazási kezdeményezése – hangsúlyozta.

Címkép: www.nyiregyhazahir.hu
A szövegközi felvétel a www.hirek.ma portálról való

Forrás: MTI