Tiszta forrásból

A két nagy magyar zeneóriásnak, Bartóknak és Kodálynak állít emléket a kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet előtt Szervátiusz Tibor Tiszta forrásból című bronzkompozíciója, amelyet Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár avatott fel csütörtökön a művész jelenlétében.

A kultúra annyi, mint tanulás, megszerezni, színvonalon tartani nehéz, elveszíteni könnyű – idézte a kecskeméti születésű Kodály Zoltán gondolatait Hoppál Péter a Kossuth-díjas szobrászművész alkotásának avatásán. Kiemelte: egy nemzet jövőjét csak hűségre, erős identitásra, büszke tartásra lehet alapozni, és „ez nem egyenlő, sőt ellentétes az elmaradottsággal, elszigeteltséggel és röghöz kötöttséggel”. Ideje jól értelmezni nagy elődeink üzenetét és „ezeréves magyarságunk fennmaradásnak lényegét” – tette hozzá.
Ezt igyekszik tenni a polgári kormány, a legmagasabb nemzeti intézményi rangra emeli a Hagyományok Házát, jelentős kormányzati támogatással elkezdődhet a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a skanzen Erdély tájegységének építése és az idei évtől kiemelt figyelmet szánunk a határon túli magyar kulturális feladatok célzott állami támogatására – fogalmazott az államtitkár.
Szervátiusz Tibor Kolozsváron született (1930) Kossuth- és a Nemzet Művésze-díjjal kitüntetett szobrászművész. A kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetemen szerzett oklevelet (1956). Számos erdélyi és külföldi művésztelepen fordult meg pályája kezdeti szakaszában. 1971-72-ben, édesapjával, Szervátiusz Jenővel közösen alkották meg Tamási Áron síremlékét, amely ma Farkaslaka egyik szimbóluma. 1977-ben telepedett át Magyarországra, ahol igen termékeny és sokat foglalkoztatott köztéri szobrász a mai napig. 
 

A cím- és a szövegközi kép egyaránt Újvári Sándor felvétele
Forrás: MTI