Rio 2016 - lezajlott az olimpia hivatalos nyitóünnepsége

A brazilos, szamba stílusú zenére zajló sportolói bevonulást a hagyományokhoz híven az ötkarikás játékok bölcsőjének számító Görögország versenyzői nyitották.

A legendás Rio de Janeiró-i Maracana Stadionban az olimpaiai lángot Brazília ideiglenes elnöke, Michel Temer gyújtotta meg.

Közép-európai idő szerint 3 óra előtt bevonult a magyar csapat a Maracana Stadionba a riói olimpia megnyitóján.

A magyar küldöttség élén a piros-fehér-zöld zászlót a négy évvel ezelőtt londoni bajnok kardozó, Szilágyi Áron vitte. 

 
A magyar csapat 160 tagú, többen azonban hiányoztak a ceremóniáról, mert vagy még meg sem érkeztek a brazil metropoliszba, vagy a hétvégén már verseny vár rájuk. A férfiak sötétkék öltönyt és fehér inget, a nők pedig piros-fehér-zöld színű nyári kosztümöt viseltek.

Az újkori olimpiák történetében a rió-i a 31. a sorban. amelyet augusztus 5. és 21. között tartanak Rio de Janeiro négy helyszínén. A hivatalos jelentések szerint az olimpiára 55 millió dollárt költöttek, ami tizenkétszerese annak, amennyit a londoni olimpiára költöttek, de húszszor olcsóbb a pekinginél. Az olimpiát 45 ezer önkéntes is segíti.

A román nemzeti lobogót Catalina Ponor tornászra bízták. Egyébként a román delegáció legnépesebb csoportja az atlétáké (23) és a kajak-kenus csapaté (18 fő). 

Címképünkön az ünnepi alkalomra kivilágított Maracana Stadion látható – fotó: Czeglédi Zsolt/ MTI

Forrás: MTI, www.realitatea.net

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport