Vadgazda mérnöki képzés indul Csíkszeredában

A térség igényeire reagálva ősztől vadgazda mérnöki mesterképzést indít Csíkszeredában a gödöllői Szent István Egyetem (SZIE). A levelező mesterképzést négy félévesre tervezik, így azok is el tudják végezni, akiknek nem lenne idejük nappali tagozatra járni.

Ősztől a 25 államilag támogatott és tíz költségtérítéses helyre olyan jelentkezőket várnak, akik agrárium, környezettudományok, biológiai tudományok egyetemi diplomával rendelkeznek.

A kezdeményezők azért tartják szükségesnek a vadgazda mérnöki mesterképzés meghonosítását a Székelyföldön, mert mindennapos problémává vált a nagyvadak – elsősorban az elszaporodott, ám szűkülő életterű medve – megjelenése a településeken, s ez folyamatos konfliktust eredményez.

„A vadgazda feladata, hogy egy nagyon szigorú európai uniós ajánlást, ami a nagyvadak védelmét írja elő, valamilyen módon a lakosság érdekeivel össze tudja hangolni. Ezt viszont tanulni kell, ez egy szakma, és jelen pillanatban Romániában ilyen képzésben nem lehet részesülni” – mondotta Magyar Ferenc, a Szent István Egyetem stratégiai és koordinációs főigazgatója.

Az MTI telefonos megkeresésére, hogy miképpen fogják a székelyföldi mesterizők honosítani a magyarországi oklevelet, ha ez a képzési forma Romániában nem létezik, Magyar Ferenc kifejtette: vadgazda mérnöki alapképzés létezik románul, csak mesteri nem, és két EU tagállam viszonylatában ma már formalitásnak számít, hogy a bukaresti ekvivalencia-bizottság honosítsa a gödöllői egyetem által kibocsátandó oklevelet. A főigazgató szerint erdőbirtokosságok, közbirtokosságok, vadgazdálkodással, vadászattal, turizmussal foglalkozó szervezetek tarthatnak igényt azokra a szakemberekre, akik a vadgazda mérnöki szakon fognak a Székelyföldön mesterizni.

Hozzátette: a gödöllői agártudományi egyetem volt az első a magyarországi felsőoktatási intézetek közül, amely 1991-től kezdődően Erdélyben is indított képzéseket. Az eltelt negyed évszázad során csaknem 1500 erdélyi hallgató szerzett oklevelet a Szent István Egyetemen, amelyeknek a honosításával semmiféle probléma nem volt – hangsúlyozta a SZIE stratégiai és koordinációs főigazgatója.

Címképünkön egy természetes élőhelyén, Alaszkában elejtett alaszkai barnamedve látható. Az Alaszkában élő Kodiak medve (Middendorfi) az Ursus arctos legnagyobb termetű alfalja (1,3-1,5 m maramagasságú) Alaszkában, illetve a hozzá tartozó Kodiak-, Alfognak- és Shuyak-szigeteken. Jóval nagyobb a nálunk élő kárpáti barna medvénél, felágaskodva magassága eléri a 3 métert is. A legnagyobb állatkerti hím pédány tömege 966 kg volt, a vadon (rezervátumban) élő hímek közt 751 kg-os példányt regisztráltak – www.vadaszutak.hu.

Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport