Provinciális RMDSZ?

Romániában folyamatos a választási kampány. A közelgő parlamenti választások előtt azonban még jobban kiéleződnek az ellentétek, a bal és a jobboldal egyaránt helyezkedni próbál, szerény kínálat mellett keresi azokat a hiteles embereket, akik exponálhatók.

Hogyha a magyar pártok kissé meghökkentő vagy hatásvadász, azonban a valóságra reflektáló plakátokkal rukkolnak elő, máris borul a bili a Bukarestben és a helyi hivatalokban. Mindjárt előkerül a kettős mérce és a nagyromán, nemzetféltő retorika. 

Egyetlen romániai régiót sem kell „megmenteni” és elszigetelni Bukaresttől, hanem a régiókat minél jobban össze kell kötni egymással – jelentette ki pénteken Dacian Ciolos román miniszterelnök. A kormányfőt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) több erdélyi nagyvárosban kihelyezett, vitát kiváltó reklámmolinóiról kérdezték újságírók. Kifejtette: meg kell találni a módját, hogy az infrastrukturábaan és más területeken is minél jobban összekössék egymással Románia régióit, ahelyett hogy elszigetelnék egymástól őket, ahogyan Ciolos szerint az RMDSZ szlogenje állítja.

A szilágysági származású Ciolos szerint az erdélyieknek nincs okuk igazán panaszra, hiszen Erdély és Bánság jó ütemben fejlődött a rendszerváltozás után. A gazdasági fejlődés egyenlőtlenségeinek felszámolását nevezte meg fontos feladatként a kormányfő, aki szerint főleg Románia déli és keleti részén jelent ez kihívást.

Csütörtökön Klaus Iohannis román államfő is nyilatkozott a témáról, „vidékies”, „provinciális” üzenetnek minősítve az RMDSZ-nek a helyben befizetett adók helyi hasznosítását követelő üzeneteit. Az RMDSZ több erdélyi nagyvárosban szerelt fel „Megmentjük Kolozsvárt (Nagyváradot)! Bukaresttől. Az adóink Erdélyt gazdagítsák. Ne a fővárost!” feliratú reklámmolinókat.

A román média egy része szakadár törekvésként értelmezte az akciót, míg az RMDSZ szerint az a decentralizálásról és szubszidiaritásról (ügyközeli döntéshozatalról) szól, hiszen azt kérik, hogy az erdélyiek adói ne Bukarestet gazdagítsák – olvassuk az MTI jelentésében.

A kolozsvári városi rendőrség parancnoka, Marcel Bontidean, újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy kedden szólították fel az RMDSZ két Kolozsváron kihelyezett reklámtábla eltávolítására. A rendőrségi elöljáró arra hivatkozott, hogy a reklámértékesítő cégnek, amellyel az érdekvédelmi szövetség megállapodott, nincsen építkezési engedélye. Miután azonban megtörtént a molinó eltávolítása, az illető cég vállalkozásokat, termékeket, illetőleg román pártok választási felhívásait tartalmazó reklámjai továbbra is a helyükön maradtak, Bontidean továbbra is azzal érvelt, hogy emberei az elmúlt napokban két másik céget is megbüntettek engedély nélküli reklámozásért.  

Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport