Román Viktor munkái a Pesti Vigadóban

Pénteken nyílott meg Budapesten Román Viktor Homoródszentmártontól Párizsig című kiállítása a Pesti Vigadóban, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) székházában.

A kiállítást Fekete György építész, művészettörténész, az MMA elnöke és Veress Ferenc művészettörténész nyitotta meg.

A nyitóünnepségen levetítették az Attila szekere a Szajna partján (r. Boros Zoltán, MTVA, 2014) című dokumentumfilmet is, amely a művész pályáját kíséri végig a gyökerektől a nemzetközi szintű elismertségig.

A kiállítás november 23-ig tekinthető meg, naponta 10.00 és 19.00 óra között a Vigadó Galériában (1051 Budapest, Vigadó tér 2,).

Noha Román a homoródszentmártoni származású, világhírű szobrász Párizsba telepedett alkotóként mindvégig ragaszkodott itthoni környezetéhez, népéhez, Erdélyben, Székelyföldön és Magyarországon alig ismerik.
Hogy ez a méltatlan állapot változzék, néhány kezdeményező – köztük a művész bátyja, Román Elemér – vándorkiállítást szervezett, amellyel a Kárpát-medence különböző kiállítótermeiben mutatja be a művész alkotásainak legjavát.
 
Román Viktor szobrászata egyedülálló szintézis, melynek jelképrendszere múltból és jövőből táplálkozik. Munkásságának ezt a vonatkozását már a múlt század ’60-as éveiben észlelték kolozsvári és bukaresti esztéták, később majd Párizsban is, illetve azt is, hogy alkotásait kiválóan lehet köztereken alkalmazni. Szobrainak minden székelyföldi és magyar városban helye van, lehetne helye.
 
A művész bátyja a Homoródszentmárton melletti Bükkfalván szabadtéri szoborparkot hozott létre, amely minden évszakban látogatható. A Kárpát-medencében szervezett kiállítássorozat – reményeink szerint – nagymértékben hozzá fog járulni ahhoz, hogy az életmű valóságosan is betagozódjék az összmagyar kultúrába.
 
Fekete György és Veress Ferenc a megnyitón (Fotó: Mohai Balázs/ MTI)
 
Román Viktornak A szekér címet viselő szobra – pontosabban annak másolata – ma már köztéren látható Székelyudvarhelyen.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport

Kapcsolódó írások:

Román Viktor az Art Portálon

Egy éve nyílott neg a Múlt Idők Háza

Román Viktor kiállítás Sopronban