Meghosszabbították Törökországban a rendkívüli állapotot

A török hatóságok azonosították azt a személyt, aki 39 embert megölt szilveszter éjjelén egy isztambuli szórakozóhelyen – közölte a török külügyminiszter nyilatkozata alapján az Independent.

A támadó nevét egyelőre nem árulták el.

A merénylő szökésben van, a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik.

Kedd reggel elfogtak ugyan egy kirgiz férfit, aki kinézetre hasonlított a támadóra, de őt egy óra múlva elengedték. A merénylőről egy szelfivideó terjedt el, ez alapján keresték a feltételezett támadót.

Az ügyben már összesen húsz embert tartóztattak le

Szerdán a nyugat-törökországi Izmirben újabb öt embert vettek őrizetbe, akik gyaníthatóan kapcsolatban állnak az Iszlám Állammal, és közük lehet az isztambuli merénylethez.

Az MTI török tudósítója újabb részletekről számolt be, amely szerint a terrorista előre tudhatta, hogy a bejáratnál csak egy rendőr áll majd – akit egy civillel együtt azonnal agyonlőtt -, hogy a szórakozóhely megannyi biztonsági őre fegyvertelen, és azt is, hogy a 7 percig tartó lövöldözés után a rendőrség még nem fog odaérni, így a kijáratnál nem kell rendőrökre számítania. A Reina klubhoz érkezve, majd onnan távozva összesen 8 taxival utazott. A hatóságok a rendszámok alapján mindenik járművet megtalálták, és sofőrjeiket kihallgatták.

Nyomravezető lehet az elhagyott telefon

A támadó abban a taxiban hagyta a mobiltelefonját, amivel a helyszín közelébe hajtatott a merénylet előtt. Ennek a készüléknek köszönhetően sikerült őt azonosítani, és erről a telefonról került elő az a 45 másodperces videofelvétel is, amit az elkövető önmagáról készített a Taksim téren. A tömeggyilkos a mészárlás után Zincirlikuyu városrészig követhető a kamerákon, ahol végül nyoma veszett.

A merénylő az Iszlám Állam Horasani fedőnevű tagja, aki sebesültnek tettetve magát menekült el a tett helyszínéről.

Az MTI úgy tudja, hogy a merénylet éjszakáján egy helyett négy rendőrnek kellett volna a szórakozóhely bejáratánál tartózkodnia.

Marad a készültségi szint

Szerdán egyébként a szilveszteri isztambuli merénylet nyomán újabb három hónappal meghosszabbították szerdán a július 15-i puccskísérlet után bevezetett rendkívüli állapotot Törökországban.

Recep Tayyip Erdogan  államfő szerint a szilveszteri merénylet célja az volt: egymás ellen fordítsák a törököket és mélyítsék az országban meglévő törésvonalakat.

„Ki akartak minket zökkenteni az egyensúlyunkból, egymás ellen akartak minket fordítani” – mondotta Erdogan.

Az áldozatokról

Az elhunytak között szaud-arábiai (7), jordániai (3), iraki (3), libanoni (2), tunéziai (2), izraeli (1), indiai (2), szíriai (1), belgiumi (1), kanadai (1). A Guardian jelentése szerint 24 külföldi és 15 török állampolgár halt meg a merényletben.

Román vagy magyar állapolgárságú személy nem volt az áldozatok között.

Isztambulban 39-en meghaltak és 69-en megsebesültek, amikor egy merénylő éjjel negyed kettőkor megérkezett az Ortaköy negyedbe, a Boszporusz európai partján található Reina klub bejáratához, ahol lelőtt egy rendőrt és egy civilt, majd behatolva, automata fegyverével vaktában tüzet nyitott az újévet ünneplőkre.

A címkép a lövöldözés egyik isztambuli áldozatának temetésén készült – Fotó: Ozan Kose/ AFP 

Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport