Lőrincz Gyula kétfajta ideje

A kiállítás címe Kronosz – Kairosz a görögök által használt kétféle időfogalom, amely nagyon pontosan megfogalmazza azt a nézetet, amit az alkotó leginkább szeretne megvalósítani: megtalálni azokat a kis ablakokat a tőlünk függetlenül, bennünket figyelmen kívül hagyó múló időben, amelyek megteremtik az alkotás terét és idejét. 

 
Amikor elfelejtjük a múló időt, és csakis a jelen pillanat számít, ezek a sorsfordító pillanatok az alkotás idejét jelentik, legyen ez díszlet, festmény, performance, az alkotó számára ez az időből kiemelkedő idősziget.
 
Egyik, korábbi kiállításának kurátora, Szebeni Zsuzsa művészettörténész így fogalmazott: „Ha Lőrincz Gyula szcenikán kívüli munkáit nézem, akkor egy posztmodern, polgárpukkasztó, improvizatív világot látok: erős társadalomkritikával, vaskos humorral, ugyanakkor rafinált kifinomultsággal. Rendkívül izgalmas, amikor ezeket a jegyeket finoman, rejtetten, néha meg nagyon is látványosan a színpad világába csempészi”
 
Az alkotó számára ez a kiállítás több szempontból is kiemelkedő jelentőséggel bír, hiszen 32 év után ismét kiállít szülővárosában, megteremtve annak a lehetőségét, hogy az alkotásain keresztül bemutassa azt az utat, amelyet bejárt az első kiállítása óta eltelt időszakban. Ugyanakkor ez egyfajta önmagával szembeni számadás is, amelyet az ember akarva akaratlan megtesz az ötvenes éveihez közeledve, egyfajta visszatekintés, azokra az elmondott illetve ki nem mondott eseményekre amelyekből eddigi élettörténetének részletei összeállnak. A kérdés továbbra is ott marad, vajon elbeszélhető ez az idő, a kronoszban elrejtet kairosz?

Lőrincz Gyula a marosvásárhelyi Művészeti Líceumban tanult, majd Kolozsváron a Képzőművészeti Főiskolán grafika szakon 1996-ban diplomázott. A kolozsvári Vision Art művészeti vezetője. 1997-ben egyik alapító tagja Kolozsvárott a KL Galéria nevet viselő fotóművészeti kiállítóhelynek, illetve 1997-től az Insomnia művészkávézónak is.

A székelyudvarhelyi születésű sokoldalú alkotó legelőször hivatásos képzőművészként szülővárosában mutatkozott meg a nyilvánosság előtt 1985-ben. Az egyetem  elvégzését követően reklámgrafikusként, díszlettervezőként és akcióművészként alkot. Egyéni és csoportos tárlatokon mutatta be munkáit Romániában és Magyarországon. Munkáit megtaláljuk több magángyűjteményben illetve a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galéria gyűjteményében is.

 
A most kiállított képekkel egy olyan összegző anyagot szeretne bemutatni amely összesűríti az elmúlt időszak kiemelkedő pillanatait, bizonyos értelemben alkotási korszakait. A kiállított anyag rávilágít arra, hogy a művész életpályájájának történetei bizonyos szinten végigkövethetőek az alkotások mentén. A különböző stílusjegyek, és technikák amelyek felfedezhetőek alkotásaiban,  reflektálnak azokra az eseményekre amelyek körülötte illetve benne lejátszódnak. Az első kiállítás óta eltelt évek,  az alkotások mentén rekonstruálódnak.

Lőrincz Gyula képzőművész Kronosz – Kairosz című festészeti kiállítását megnyitja Szép Gyula, a Kolozsvári Magyar Opera igazgatója és Siklódi Zsolt képzőművész.

Forrás: a székelyudvarhelyi Művelődési Ház közleménye 

Élő Székelyföld Munkacsoport