Március végéig látogatható a Kallós-kiállítás

A megnyitóünnepségen részt vett a magyar kormány részéről Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára és Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke is.

Az elhangzott beszédek után dr. Miklós Zoltán néprajzkutató, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója külön megköszönte az NSKI hathatós segítségét a kiállítás létrejöttében, amely 2016. március 31-ig lesz megtekinthető a Haberstumpf-villa alagsori termeiben.

A szakember külön felhívta a pedagógusok figyelmét arra, hogy a kiállítás szervezett meglátogatásával a diákokban felkelthető a figyelem a néprajzi értékek fontosságára. Azoknak pedig, akik a megnyitó alkalmával nem tudtak elmélyedni Kallós-világában, azt ajánlotta, hogy a továbbiakban barátaikkal, családtagjaikkal térjenek vissza és szánjanak több időt a látogatásra, a kiállított tárgyak tanulmányozására, s akár bele is hallgathatnak a zenei gyűjtésekbe. Hanghordozók, katalógusok, folyóiratok, könyvek vásárolhatók, amelyek segíthetik az ismerkedést. Minden korosztály számára megteremtették a látogatás és a lelki/ szellemi táplálkozás feltételeit. Kallós Zoltán nem foglalkozott különösebben a Székelyfölddel – mondotta az igazgató -, hanem a Mezőség északi részén, a Nádas-mentén, Kalotaszegben, Gyimesben és a Moldvában kutatott, olyan vidékeken, amelyek kiestek Bartók és Kodály érdeklődési köréből.


 
Kevésbé ismert helyszíneken járva, a huszonnegyedik órában gyűjtött. Sikerének nagy titka a kitartás és türelem mellett az a kapcsolatteremtő képesség is, amelyet adatközlőivel tartott fenn. Mivel beszéli az erdélyben használat nyelveket, a román, a szász és a cigány közösségekkel is kapcsolatokat ápolt, felgyűjtve a körükben élő népdalkincset, és olyan kapcsolatokat, kölcsönhatásokat ismert fel, amelyek az összehasonlító néprajztudomány alapját képezik ma Romániában.
 

A székely anyavárosban a Magyar Kultúra Napjához kapcsolódó ünnepi programsorozatot a 19.00 órakor kezdődő gálaműsor zárta, amelyen az Udvarhelyszék kultúrájáért díj különböző kategóriáit adták át arra érdemes személyeknek és civil szervezeteknek – erről a továbbiakban szerkesztőségünk külön beszámolóval jelentkezik.

Az eseményeket beárnyékolta a magyar diákokat Olaszországban ért buszbaleset híre. Magyarországon nemzeti gyászt hirdettek.

A székelyudvarhelyiek – a kiállításmegnyitót követően – spontán megemlékezést szerveztek a város központjában, a Márton Áron téren a veronai autóbuszbaleset áldozatai emlékére. Gálfi Árpád polgármester megdöbbenését és a város polgárainak nevében együttérzését tolmácsolta az anyaországiak felé.

A Verona közelében történt buszbaleset áldozataira emlékezve gyújtanak gyertyát
Székelyudvarhelyen – Szász Jenő, az NSKI elnöke, Potápi Árpád Államtitkár
és Gálfi Árpád polgármester – Fotó: ifj. Haáz Sándor/ MTI 


A gyertyagyújtáson és a Kis Szent Teréz templom plébánosa, Tamás Barna plébános által vezetett közös imán, többszáz udvarhelyi lakos társaságában részt vett Soltész Miklós is. „Ez a megemlékezés azt üzenheti, hogy a Kárpát-medencében élő magyarok odafigyelnek egymásra, és a jóban is, a fájdalomban is együtt vannak” – jelentette ki az államtitkár.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport