Kultúrcsűr nyílt Farkaslakán

Pályázati segítséggel ugyan, de sok-sok helyi közreműködő önkéntes hozzájárulása által valósulhatott meg Farkaslakán a Kultúrcsűr. Az új művelődési intézmény felavatására január 24-én, délután 4 órától kezdődően került sor.Beszédek hangzottak el, volt szalagvágás, a jelenlevők bejárhatták a csűrt és az emeleti részeket, illetve – aki nem látta még – megtekinthette Fancsali Mátyásné, Tamási Áron Ágnes nevű húgának házát is, amelyet három éve teljesen felújítottak, s régi bútorokkal, illetve adományokból származó korhű tárgyakkal rendeztek be.

A Tamási Áron Művelődési Egylet képviselője, Hadnagy Jolán elmondta, hogy egy hosszú és göröngyös út végére érkezett, sikerült a LEADER-pályázatban kiírtakat teljesíteni, a csűr elkészült, de azonnal új feladatokhoz kell látni, hiszen programokat kell szervezni és idehozni. Ez egy új intézmény, amelyet élettel kell kitölteni. Megköszönte minden közreműködőnek a segítséget, az író rokonainak, azok leszármazottainak, akik önzetlenül és gyakran segítették munkájában.

A hagyományos kalákaszellem nélkül nem állna ma ez az épület – mondotta a továbbiakban Hadnagy Jolán -, mint ahogyan a mellette levő ház sem. A község polgármestere és a megyei tanács elnöke is kész a további együttműködésre, hiszen Tamási Áron emléke és szellemisége minden székely és magyar ember számára fontos, Farkaslaka és a szűkebben, de a tágabban értelmezett régió is nyerhet az író hagyatéka és üzenete által.

Ebben az évben lesz fél évszázada annak, hogy jobb létre szenderült Tamási, a jövő esztendőben pedig születésének a 120. évét ünnepeljük. Nem is egy, hanem két egymást követő év áll előttünk, amikor a Kultúrcsűrben sok emlékezetes programot tarthatnak majd, amelyek segítik az írói üzenet ápolását és a magunk lelki, szellemi erősítését. Úgyhogy érdemes lesz Farkaslaka felé vetnünk egy-egy pillantást.

Készült a Bethlen Gábor Alap támogatásával.Simó Márton