KOSSUTH LAJOS SZÉKELYKERESZTÚR DÍSZPOLGÁRA

A székelykeresztúri Molnár István Múzeumban 2020. szeptember 19-én, Kossuth Lajos születésnapján került sor arra az eseményre, melynek során maradandó emléket állítottak annak a történelmi ténynek, hogy 1889-ben a nagy hazafit a város díszpolgárává választották.

Kossuth Lajost, miután elveszítette állampolgárságát (1889) tiltakozásként, illetve erősítve a ragaszkodást és azt a kultuszt, amely az egykori kormányzó alakját kötüllengte, városok és községek hosszú sora díszpolgárrá választotta. Ez az aktus valóságos divattá vált az akkori Magyarország területén, nyilvánvaló, hogy Székelykeresztúr is igyekezett csatlakozni ehhez a csoporthoz. Egyébként Kossuth Lajos tisztelete számos helyen túlélte a különböző rendszereket, a mai napig neki van a legtöbb szobra és emléktáblája Kárpát-medence szerte, illetve róla neveztek számos közterületet is. 

 
Ebből az alkalomból a történelmi  méltatást követően ünnepélyesen elhelyezésre került a polgármesteri hivatal tanácstermében egy emléktábla az egykori eseményről valamint egy Kossuth-arckép, amely  a múzeum tulajdonát képezi, s amelyet a Nemzeti Portrétár  Alapítvány révén anyaországi támogatás segítségével sikerült szakszerűen restaurálni.
 

 

 
 
 
Köszönet a Mákvirágok Néptánccsoportnak, hogy műsorukkal és közreműködésükkel ünnepélyesebbé tették az eseményt! Köszönet mindenkinek aki jelen volt az eseményen!

A Székelykeresztúri Polgármesteri Hivatal közlése nyomán

 
Balázs Árpád