FŐISPÁNOK LAKÁSA

Erről az emeletes házról, amit a képen látunk, nem sokan tudják, hogy egykor főispáni lakás volt, a Barkóczy (Fényes) vendéglő közvetlen közelében áll, sokat tudna mesélni gazdáiról és a falai közt elhangzottakról. Könnyű felismerni, a Kossuth Lajos utca közepén van, ma magántulajdon. Jobb oldalán a volt Barkóczy vendéglő bejárata, baloldalt a Dávid fényképészet épülete.

Jó tudni, hogy a Dávidék házában született  Örösi Pál Zoltán Kossuth-díjas magyar biológus. A főispáni épületben az idők folyamán volt  városi rendőrség, az építkezési vállalat székhelye, majd az Orbán család lakása. A kilencvenes években Takács János vásárolta meg az egyik felét és újította fel a belső részét, miközben igyekezett korhű bútorokkal berendezni és visszaadni egykori arculatát és hangulatát.

Kezdetben emelet nélküli háznak épült, majd ezt bővítették és lett belőle főispáni lakás. Az épület első részében lakott a főispán és családja,  a hátsó udvarban a kiszolgáló személyzet és azok családtagjai. A kert hátsó felében szépen berendezett filagóriás pihenő várta a pihenni vágyó főispánt, családtagjait, illetve a vendégeit. Ma is ott van, de elhanyagoltan.  

Minden reggel megnyílt a kapu és a méltóságos úr ló vontatta fiákere kigördült a macskaköves utcára. Az első képen, a főispán ott ül az épület teraszán és komolyan néz Kováts István fényképész irányába. Ugyanis ő örökítette meg a pillanatot.

Mint látjuk, nem volt olyan széles járda akkor, mint mostanában. Tekintsünk be a lakásba. Az ebédlő csodálatos faragott bútorokkal van berendezve, a mennyezeten keresztül a természetes fény beszűrődik a lakrészbe. Ez így van a mai napig. A másik képen a főispán ott ül a kanapén a nappali szobában, olvas, de mi inkább a lakást nézzük. A szoba jobb sarkában Bonaparte Napoleon szobra tűnik fel, a könyves szekrény fölötti falon kislányokat ábrázoló festmények díszítik a falat. Ízlésesen berendezett szobát látunk.

Kovács István fényképész két tucat képet készített a rezidenciáról, apró fontos részleteket is megörökítve. Ebből mi csak hármat látunk.

Nappali, lent az ebédlő – Id. Kováts István felvételei

Szép emlékek kapcsolódnak az épülethez. Amikor Mikó Árpád volt a főispánnak, 1895-ben szerenádot adott a helybeli dalegylet neve napja alkalmával, a népszerű főispán Kossuth utcai lakása előtt néhány szép dalt énekeltek, melyet az időközben összegyűlt nagy közönség is végig hallgatott. Ezután fölment a dalegylet a főispán lakására, hol a dalárda nevében Bedő alelnök üdvözölte, mire a főispán kedves modorával s szokott ékesszólásával köszönte meg a meglepetést.

Szentkirályi Árpád indítványára 1896-ban egy népes társaság elhatározta, hogy volt főispánunk arcképét megfestetik a megyeház ülésterme számára. El is készült, de vajon hol lehet? Igy kívántak búcsúzni a szeretve tisztelt főispánunktól, Mikó Árpádtól, a város értelmisége fáklyás zenével vonult a lakása elé, hol Embery Árpád tanár tartott igen sikerült beszédet, melyre a főispán meghatva válaszolt.

Hogy mikor épült a főispáni lakás még nem sikerült kiderítenem. Szerencsére jól viselte a történelmi idők viharait és jó lábakon áll ma is. A történelmi városközpont egyik fontos épülete, ha sikerül a főhomlokzatot felújítani igen csak szép látványa lesz a Kossuth utcának.

Balázs Árpád