Kétszáz éve született Arany János

A költő szülővárosában, Nagyszalontán, valamint erdélyi és magyarországi helyszíneken is megemlékeznek Arany János születésének 200. évfordulójáról: a költőóriás 1817. március 2-án látta meg a napvilágot a hajdúvárosban. Egész évben tart a költő szellemiségét felelevenítő rendezvénysorozat Nagyszalontán: a programok láncszerűen kapcsolódnak egymáshoz, az ünneplésbe a helyi iskolák, szervezetek, egyházak is bekapcsolódnak, ugyanakkor nagyobb lélegzetű rendezvényekre is sor kerül, és az egyesület fogja össze az egész éves sorozatot – nyilatkozta Patócs Júlia, a helyi Arany János Művelődési Egyesület (AJME) vezetője.

 
Az Arany-emlékévet március 2-án, csütörtökön az MTA kihelyezett ülésével nyitják meg. Délután istentiszteletet tartanak a református templomban, majd megemlékezést Arany egész alakos ülő szobránál a szoborparkban. Koszorúznak a költő szülőházánál, a Zilahy Lajos Művelődési Házban pedig a nagyváradi Szigligeti Színház estje várja a közönséget.
 
 A Csonka-toronyban őrzik
Arany János személyes tárgyainak
és kéziratainak egy részét

 
Szavalóverseny az interneten is
 
„Március 3-án az iskola emlékezik, ahol a költő tanult és tanított: itt vetélkedőt tartanak, majd az egyesület szervez szavalóversenyt. A kezdeményezés nem új, hiszen immár huszadik alkalommal kerül sor rá, de idén kibővítettük, azok is jelentkezhetnek, akik bár személyesen nem tudnak jelen lenni Nagyszalontán, az internet segítségével bekapcsolódnának” – fejtette ki Patócs Júlia.
 
Szent Iván-éji fesztivál
 
Szintén a jubileumi év jegyében rendezik június 23. és 25. között a Szent Iván-éji fesztivált az Arany-múzeumnak otthont adó Csonka-torony tövében, ahol szórakoztató, látványos programok várják a közönséget, szabadtéri színházi előadásokkal, kirakodó vásárral, fellépő művészekkel.
 
Új kollégiumot is avatnak
 
Augusztusban ismét fontos eseménynek ad otthont a város, hiszen az Arany János Gimnázium szórványkollégiumát avatják fel a református egyház szervezésében. „A kollégium a magyar kormány segítségével, a református egyház hathatós támogatásával épül, tulajdonképpen már majdnem kész van, augusztusban adják át ünnepélyesen. Az Arany Jánosról elnevezett intézmény – ahol a költő tanult és tanított – kollégiuma lesz majd ” – mondottaPatócs Júlia.
 
 A költő dolgozószobájából származó bútorok és egyéb relikviák közt
tart ismertetőt Darvasi Zoltán, az Arany János Emlékmúzeum őre

 
Végig lehet látogatni Arany életének helyszíneit
 
A szalontai ünneplés része az úgynevezett Arany-út is, ami tulajdonképpen egy turisztikai játék: arról szól, hogy aki teheti, látogassa meg Nagyszalontát, Debrecent, Nagykőröst és Budapestet – azokat az emlékhelyeket, ahol Arany János élt, dolgozott. Ehhez elkészült egy füzet is. Aki ellátogat az emlékhelyekre és ott lepecsételteti azt, könyvjutalmat, ajándéktárgyakat nyerhet. A játék március 2-án indul, 2018. március 2-áig tart. “Nem kötelező az adott sorrendben látogatni a településeket, tehát kinek mikor van ideje és lehetősége, egy év alatt végiglátogathatja Arany életének színtereit” – mondta az egyesület elnöke.
 
A nagyváradi színház is bekapcsolódik az ünneplésbe
 
Az emlékév keretében május elején tudományos ülésszakot tartanak az MTA közgyűlésén. Ősszel Debrecen és Nagykőrös, majd ismét Budapest lesz a legfontosabb ünnepségek színhelye.
 
Kiállítás nyílik többek között Szalontán, Nagykőrösön, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeumban, az MTA Könyvtár- és  Információs Központjában és az Országos Széchényi Könyvtárban.
 
A költő szülőháza archív felvételen… 
 
Az év során újabb kötetei jelennek meg az Arany János munkái című, most elkezdődött nagyszabású kritikai kiadásnak.
 
A Nagyvárad Táncegyüttes bihari népi táncokat szeretne beépíteni a Hídavatás című összeállításba, amely előadás inspirációs forrása Arany balladaköltészete.
 
… és a régire stílusával, jellegével emlékeztető újjáépített emlékház 
 
December 20-áig lehetett jelentkezni a színház Bolond Istók – Nagyszalontától a Margitszigetig című pályázatára: a szervezők olyan munkákat kerestek, amelyek alapját tudják képezni egy 13–16 éveseknek szóló rendhagyó színházi irodalomórának, amelyet tavasszal tűz műsorára a Szigligeti Társulat.

Forrás: www.hirado.hu
Simó Márton felvételei.

Élő Székelyföld Munkacsoport