Leégett a kommandói iskola

Hétfőn délután kigyulladt és nagyobb részt leégett a székelyföldi Kommandó község iskolája. A hírügynökségnek Kiss Imre, Kovászna megye főtanfelügyelője elmondta, a tűz oka egyelőre nem ismert, csak annyit tudnak, hogy a rendkívül heves tűz a fa épület jelentős részére kiterjedt.

 
A főtanfelügyelő hozzátette, hogy kedden a megye prefektusával mennek a helyszínre, hogy tájékozódjanak a 
 
helyzetről, és a helyi és a megyei önkormányzattal közösen próbáljanak megoldást keresni a nyolcosztályos iskola  mintegy száz tanulója oktatásának a folytatására. A főtanfelügyelő valószínűsítette, hogy a hét végéig szünetelni fog a tanítás Kommandón.
 
György Alfonz, a Kovászna megyei katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője a hírügynökségnek elmondta: a hatóságok fellépését alaposan megnehezítette, hogy nehezen járható az út a Kovászna várostól mintegy húsz kilométerre fekvő Kommandóra, ráadásul a tűzeset mínusz 19 fokos hidegben következett be.
 
Ilyen volt a kommandói iskola – az Erdely.ma felvétele (2011) 
 
Kocsis Béla, a község polgármestere arról számolt be, hogy a tűzoltók daruval próbálják kettészakítani a gerendaépületet, hogy a lángra kapott épületszárnyat eltávolítsák az épület még ép részétől.
 
Az 1070 méteres magasságban fekvő Kommandó mintegy ezer lakója közül 947-en vallották magukat magyarnak a 2011-es népszámláláson. A történelmi Magyarország egyik legkeletibb fekvésű hegyi települése a nevét onnan kapta, hogy egykor határőr alakulat (kommandó) állomáshelye volt.

A Kommandó felé vezető út – Gyurkó Balázs felvétele (2012).

Forrás: MTI, Agerpres