Károlyi Mártát (is) ünnepelték Rióban
Ódákat zeng a Károlyi házaspárról az amerikai sajtó. A világbajnok és címvédő amerikaiak nyerték nagy fölénnyel a női tornászok csapatversenyét a riói olimpia keddi versenynapján.

A második helyen az oroszok, a harmadikon pedig a kínaiak végeztek. 

Az amerikai győzelem a magyaroké is, hiszen a sikerben oroszlánrészt vállalt a 73 éves Károlyi Márta, az amerikai válogatott szakvezetője, illetve a válogatott szakmai igazgatója, Károlyi Béla, és ezt az amerikai sajtó sem hallgatja el.

Az ESPN sportcsatorna külön adást szentelt a nagyszerű győzelemnek, kiemelve az Erdélyből származó edzők érdemeit, akik „minden idők legjobb női válogatottját” hozták össze az Egyesült Államoknak.
 

Károlyi Márta, az AEÁ női szertorna-csapatának edzője
(Fotó: Mark Mulligan/ Houston Cronicle)


A csatorna felidézi, hogy a székelyudvarhelyi születésű Károlyi Márta (szül: Erőss Márta) és férje, a Kolozsvárról származó Károlyi Béla volt a felfedezője, edzője és mentora minden idők legnagyobb tornászának, a román Nadia Comaneci-nek, aki a sportág történetében először, az 1976-os montreali olimpián maximális pontszámot kapott a talajgyakorlatára.

A Károlyi-házaspár a Ceausescu-diktatúra elől menekülve 1981-be disszidált az Egyesült Államokba, ahol eleinte fizikai munkát végeztek a megélhetésért. A világ legsikeresebb edzője és felesége azonban hamar megértésre talált az amerikai szövetségben, és programjuk révén elindult az amerikai torna felemelkedése. Soha senki nem volt akkora hatással a tornasportra, mint ők ketten.
 


A Károlyi-házaspár Rióban (Fotó: Houston Cronicle)

Mindig egy lépéssel a világ előtt járni


– fogalmazta meg sikerének titkát Károlyi Béla, aki már nem vesz részt a napi edzésmunkában, de felügyeli azt.

A Károlyi házaspárnak köszönhetően a torna nemzeti ügy lett az Egyesült Államokban, ahol a nagy tornászversenyek tévéközvetítéseinek nézettsége az amerikai fociéval vetekszik.

Károlyiék Texasban élnek nyolcszáz hektáros farmjukon, ott rendezték be az amerikai válogatott edzőtáborát, és ahol hobbiból gímszarvasokat is tenyésztenek.

Károlyi Márta Riót követően visszavonul

Ötvenéves sportpályafutás és tizenegy olimpián való részvétel után a világhírű edzőpáros bejelentette visszavonulását.

Károlyiék néhány évvel ezelőtt házat építettek Székelyudvarhelyen, ahol az utóbbi években egyre többet tartózkodnak. Az a tervük, hogy évente 4-5 hónapot töltenek majd szülőföldjükön, de nem mondanak le a sportról sem: közép- és idősebb korosztályoknak tartanak majd foglalkozásokat és látják el életmódra vonatkozó tanácsokkal azokat, akiknek nem volt lehetőségük, idejük vagy kedvük egészségük érdekében rendszeresen sportolni.

Ez év januárjában Károlyi Márta Székelyudvarhelyre látogatott. Bunta Levente korábbi polgármester társaságában felkereste egykori iskoláját is, a Tamási Áron Gimnáziumot, ahol annak idején tanult, s ahol sportpályafutása tulajdonképpen elkeződődött.

A világhírű tornaedzőnek a tavalyi Szent István Napok alkalmával adták át a város kulcsát, ami szintén a szülővárosával újra megerősődő kapcsolat egyik jele.

Források: www.civishíir.hu, www.hotnews.ro
Címképünk: Örömkönnyek Rióban – fotó: Nick Zaccardi/ NBC

A Riói Nyári Olimpia Játékok frissített éremtáblázata ITT megtekinthető.

Élő Székelyföld Munkacsoport