Botrányos a Sky News riportja

Bár a Sky News újságírói ezt továbbra is tagadják, egyre egyértelműbb, hogy előre megírt forgatókönyv alapján készítették a brit tévécsatorna munkatársai azt a tényfeltáróként bemutatott, múlt héten műsorra tűzött filmet, amely a romániai fegyverkereskedelemről szólt. Ezt vallották az ügyészeknek a film erdélyi főszereplői is, akikről kiderült, hogy Maros megyei (radnóti) magyarok, és pénzt kaptak azért, hogy eljátsszák a fegyvercsempészek szerepét.

 
A Sky News Erdélyben készített filmje már bejárta a nagyvilágot. A felvétel szerint a tévécsatorna forgatócsoportja álarcot viselő fegyverkereskedőkkel találkozott, akik egy rendszám nélküli terepjáró gépkocsi csomagtartójából kínáltak fegyvereket eladásra. A riporter – állítása szerint – lehetséges vásárlóként került kapcsolatba az állítólagos fegyverkereskedőkkel, akikkel egy olyan erdős területen találkozott, ahol nem volt mobiltelefonos térerő. Az álarcos férfiak attól sem zárkóztak el, hogy a kamera előtt elmondják: Ukrajnából származó fegyvereket árulnak bármilyen mennyiségben, és bárkinek eladják azokat, aki megfizeti a kért árat. A televízió szerint a fegyvereket a nyugat-európai piacra szánták – írja kül- és belföldi hírforrásokra hivatkozva a www.maszol.ro.
 
A felvételeknek nagy visszhangja volt Romániában is, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) hivatalból nyomozást indított az ügyben. Alig néhány nap vizsgálódás – házkutatások és tanúk kihallgatása – után, szerdán a DIICOT főügyésze kijelentette: a filmet előre megírt forgatókönyv alapján készítették a brit tévécsatorna munkatársai. A román sajtó azt is megtudta, hogyan jutottak az ügyészek erre a következtetésre.

A terepjáróból indultak ki
 
A DIICOT szakértői a film képkockáinak elemzése után viszonylag könnyen azonosították az álarcos férfiakat. Kiindulópontjuk a filmben látható rendszám nélküli Suzuki Samurai terepjáró volt – írja az evz.ro. Az ügyészeknek csak annak kellett utánanézniük, hogy kik birtokolnak Romániában ilyen márkájú járművet. Második lépésként azt ellenőrizték le, hogy a Suzuki Samurai terepjárót birtokló személyek közül kiknek van vadászengedélyük. A filmben látható fegyverek többsége ugyanis vadászpuska volt.
 
A Sky News mindent tagad
 
Csütörtökön az ügyészek folytatták a gyanúsítottak kihallgatását. Mindhárom férfi egyöntetűen állítja, hogy a Sky News újságírói átverték őket, mert fikciós film forgatásáról szólt az eredeti egyezségük.

A DIICOT ugyanakkor a HotNews információi szerint azt fontolja, hogy eljárást indítson a brit csatorna Erdélyben járt stábjának vezetője, Stuart Ramsay ellen is. A veterán újságírót nemzetbiztonságot veszélyeztető hamis információk terjesztésével gyanúsítanák.

Kicsoda Stuart Ramsay?


Tizenhárom éve a Sky News külső munkatársa, sztárriporter, aki – többek között – a Mexikói drogkartellekről szóló riportjaival, a Kelet-Ukrajnában lezuhant MH17-es utasszállító tragédiája körülményeit vizsgáló tényfeltáró kutatásaival hívta fel magára a figyelmet (2013), forgatott Afrikában, annak idején Csecsenföldön, interjúkat készített Szíriában harcoló brit állampolgárságú dzsihadistákkal. 

Stuart Ramsay Fotó: Twitter
Ramsay tagadja, hogy valaha is fizetett volna az általa megszólított riportalanyoknak. Hitvallása szerint „a riporternek becsületesnek kell lennie és lényegretörőnek, s ami a legfontosabb ugyanakkor: szerencsésnek is”.

Megint az erdélyi magyarok szívnak

A hülyeségnek ismét nagy ára van. A fegyvercsempészettel, titltott fegyverkereskedelemmel meggyanúsítottak erdélyi magyarok. A más esetekben roppant óvatos fővárosi román sajtó, akárcsak a tavalyi kézdivásárhelyi esetben is, amikor a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalomhoz (HVIM) köthető férfiakat tartóztattak le terrorizmus vádjával, most is nyilvánosságra hozta a feltételezett elkövetők személyazonosságát. 

Ha bebizonyosodik, hogy a Sky News munkatársa csúsztatott, és „mindössze” egy sima szenzációhajhász riportra volt szüksége, akkor is kivetíthető marad a teljes romániai magyarságra, hogy az állami struktúrák aláásásán dolgozik és – végső soron – az állam integritását folyamatosan veszélyeztető kockázati tényezőt jelent a román nemzet számára. 

Forrás: www.maszol.ro. www.hirado.hu, www.evz.ro, www.digi24.ro
Címképünk illusztráció

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport