Jótettektől volt hangos Homoródalmás határa
Erdeinkkel kapcsolatosan sajnos az elmúlt években jobbára negatív hírekkel találkoztunk. Többek között ezért is volt fontos a most szombaton, Homoródalmás határában megszervezett csemeteültetési program.

Fontos, hogy az emberek pozitív példákat, jövőt ígérő kezdeményezéseket lássanak, amelyekbe lehetőség szerint ők is bekapcsolódhatnak, hiszen ahogy a jelenlevők is mondták, hatalmas az igény a hasonló, aktív környezetvédelmi programokra. 

 
Az időjárás-előrejelzések rossz időt jósoltak ugyan, de szerencsére a programban részt vevő önkéntesek csak az időnként felerősödő széllel kellett megbirkózzanak.

A Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal a Zöld SzékelyFöld Egyesület valamint a homoródalmási önkormányzat által szervezett program messze meghaladta a kezdeti elképzeléseket, hiszen számos partner, támogató sorakozott fel menet közben a program mellé.

 
A csemeteültetési projekt fő támogatói: az ausztriai Lieco csemetekert, amely több mint 12.000 lej értékben adományozott földlabdás csemetéket a program sikere érdekében; további támogatók: Homoródalmás Közbirtokossága, a Heineken Románia, a Waberer’s Románia, a Merkúr Áruházlánc és a Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány. Emellett még további 35 cég és intézmény támogatta az elképzelés kivitelezését.
 
Ha csak pusztán a számokat tekintjük, közel 350 résztvevő regisztrált a helyszínen, de ha beleszámoljuk azokat, is, akik a terület körbekerítésével, az ebéd elkészítésével foglalkoztak, vagy más módon járultak hozzá ahhoz, hogy a program létrejöhessen, ez a szám minden bizonnyal az 500 főt is elérheti. 
 
Érdemes megemlíteni, hogy 35 különböző településről érkeztek önkéntesek a programra, hogy csak néhány távolabbi települést említsünk meg: Brassó, Nagyszeben, Marosvásárhely, Szováta, Sepsiszentgyörgy.

Néhány óra alatt az önkéntesek az erdészet szakembereinek irányítása alatt 2 hektár területen 5.000 csemetét ültettek el.

A résztvevő gyerekek a művelődési házban környezeti nevelési programba vehettek részt, mialatt elkészült a borjúpörkölt, amelyet az esemény végén mindenki megkóstolhatott.
 

 
A program sikereit látva a szervezők azt szeretnék, ha ez a kezdeményezés egy mozgalommá nőhetné ki magát, és az elkövetkezőkben évente 1-2 alkalommal sor kerülhetne hasonló akciókra más-más régiókban.
 
Forrás: Csonta László/ Zöld SzékelyFöld Egyesület

A fotókat Simó Márton készítette.

Élő Székelyföld Munkacsoport