Átadták az Udvarhelyszéki tudományért díjat

A magyar tudomány napja tiszteletére szervezett gálaesten, szombaton adták át az Udvarhelyszéki tudományért díjat.

Ezt az elismerést olyan tudós, tudományos kutató kapja, aki kimagasló eredményeket valósít meg valamely szakterületen, és azt a munkát úgy végzi, hogy kutatási tárgya vagy tevékenysége segítségével Székelyudvarhely és környéke hírnevét öregbíti a nagyvilágban. 

Sándor József matematikus Farcádon született 1956-ban, középiskolai tanulmányait Székelyudvarhelyen végezte, majd a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem matematika szakán szerzett diplomát 1980-ban. 1980–1983 között Nagyszebenben, 1983–1997 között Székelyudvarhelyen matematikatanár. 1997-től a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, majd 1999-től docense. 1998-ban megszerezte a doktori címet matematikából. Különböző hazai és külföldi szakmai társulatok tagja. 1983-tól tagja a Román Matematikai Társulatnak, 1991-től a Bolyai János Matematikai Társulatnak, 1992-től az American Mathematical Society­nek, 1998-tól az European Mathematical Societynek és az ausztráliai Research Group in Mathematical Inequalitiesnek, 1999-től a Radó Ferenc Matematikai Társulatnak, az MTA Kolozsvári Akadémiai Bizottságának.

Sándor József átveszi az elismerést Gálfi Árpád polgármestertől
(Szabó Károly felvétele)


Tekintse meg Szabó Károly kisfilmjét a díjazottról! Amennyiben nem indul a videó, ITT is megtalálja.
 
Kutatási szakterületei a matematikai analízis, a számelmélet, a geometria és a Bolyai-kutatás. Tizenkét könyvet publikált, ezek közült többet híres külföldi kiadóknál. Tudományos dolgozatainak, hosszabb-rövidebb cikkeinek száma meghaladja az ezret. Az egyik legtermékenyebb magyar matematikus.

Székelyudvarhelyen él, tudományos munkája mellett szülőfalujában gazdálkodik.
 

Készült a Bethlen Gábor Alap támogatásával

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport