Hazaengedték a kórházból a címerező diákokat - FRISSÍTVE!
Hétfő este hazaengedték azt a 142 diákot, akiket egy napig megfigyelésre bent tartottak Békés és Csongrád megyei kórházakban. A címerező táborban lévő székelyudvarhelyi és udvarhelyszéki középiskolások erős idegméreggel permetezett kukoricásban dolgoztak vasárnap. Bár egyikükön sem jelentkeztek rosszullét vagy betegség tünetei, a tábort szervező cég vegyésze szeretett volna biztos lenni abban, hogy nem történt egészségkárosodás.

A mezőkovácsházi központi orvosi ügyelet, a megyei, majd a központi mentő irányító csoport is foglalkozott az esetükkel, végül az országos toxikológiai ügyeletes úgy döntött, hogy indokolt a kórházi megfigyelésük. 

A gyerekeket Orosházán, Gyulán és Békéscsabán kívül Hódmezővásárhelyre, Makóra, Szentesre és Szegedre is szállították.

 
A Szegeden megjelenő Délmagyarország című napilap és a Délmagyar.hu hírportál szerkesztősége szerette volna megtudni, hogy folytatódik-e a tábor, illetve kíváncsiak lettek volna a tábort szervező cég álláspontjára is, hogyan követhettek el ekkora hibát.

A mezőgazdasággal foglalkozó kft. saját földjein dolgoztatja a táborosokat. A központi számon jelentkező férfihang azt mondta: a főnök általában nem elérhető, sok dolga van. 
 

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője a lap megkeresésére az üggyel kapcsolatban annyit mondott: a rendelkezésre álló információk alapján bűncselekmény gyanúja a történtekkel kapcsolatosan nem merült fel.

FRISSÍTVE! 

Kedden a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a Battonyán 2016. július 3-án történt, táborozó fiatalokat érintő eset körülményeinek tisztázása érdekében foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétség gyanúja miatt nyomozást rendelt el. „A rendőrség a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földművelésügyi Főosztályával együttműködve vizsgálja a történtek részleteit, a büntetőjogi felelősség kérdését” – nyilatkozta Vargáné Szombati Andrea rendőrségi szóvivő.
 
Veszélyes mezőgazdasági munkák
 
A battonyaihoz hasonló eset ritkán fordul elő, hiszen szigorú szabály, hogy permetezés után nem lehet a kukoricatáblába menni. A növény inkább csak kellemetlenséget okozhat azok számára, akik nem gondoskodnak a megfelelő ruházatról, hiszen a kukorica levele könnyen el tudja vágni a fedetlen bőrfelületet. Éppen ezért a címerezést és egyéb munkákat zárt ruházatban kell végezni.

Két éve azonban kiderült, nyáron komoly sérülést is szerezhetnek a mezőgazdasági munkások.

Petrezselyemtől égett meg a lábuk 2014 júliusában azoknak a baksi asszonyoknak, akik napszámba mentek dolgozni. A munkáltató cég vezetője sem tudta, hogy a zeller és a petrezselyem levelében lévő fényérzékenyítő anyag a bőrre kerülve olyan bőrgyulladást okoz, amely a másodfokú égési sérülésekkel egyenértékű. Felépülésükhöz több hétre volt szükség.

 
A battonyai eset előzményei

Összesen 142 gyerek került kórházba vasárnap este, miután egy battonyai táborban kukoricát címereztek. Este derült ki, hogy az a tábla, amibe aznap dolgozni küldték őket, az előző napokban komoly vegyszerezést kapott: rovarirtóval permetezték le. Szerves foszforsav-észtert szórtak ki, ami erős idegméreg.

 
– Sem panasza, sem tünete nem jelentkezett egyik diáknak sem – hangsúlyozta Zentay Attila, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének orvos igazgatója. – A tábort szervező cég vegyésze azonban szeretett volna biztos lenni abban, hogy nem történt egészségkárosodás, ezért kihívták a mezőkovácsházi központi orvosi ügyeletet a battonyai kollégiumba, ahol a diákokat elszállásolták.
 
Az ügyeletes orvosnő nem talált kóros eltérést, de elrendelte, hogy vegyék le a ruháikat, és alaposan fürödjenek meg, majd tanácsot kért a további teendőkről.
 
A főorvos a Délmagyarországnak elmondta, először az OMSZ békéscsabai irányító csoportjának, majd a központi irányító csoport főorvosának jelezték az esetet, aki felvette a kapcsolatot az országos toxikológiai ügyeletessel. Ő döntött úgy, hogy indokolt a diákok kórházi megfigyelése.
 
A gyerekeket Orosházán, Gyulán és Békéscsabán kívül Hódmezővásárhelyre, Makóra, Szentesre és Szegedre is szállították. Hogy ez ne kössön le nagy mentőkapacitást, a mentőszolgálat a Dél-alföldi Közlekedési Központ és a  GOL-Diatrans Betegszállító Kft. segítségét kérte.

– Az együttműködés példaértékű volt, a kért kapacitást azonnal rendelkezésünkre bocsátották – mondta Zentay Attila. – Három busz és három betegszállító jármű vitte el őket a Békés- és Csongrád megyei kórházakba, amelyek szintén segítőkészen, rugalmasan kezelték a helyzetet.

 
A táborozók egyébként székelyudvarhelyi középiskolások. Kísérőik elmondása szerint már tíz éve járnak rendszeresen Battonyára a címerező táborba.

A kukorica címerezéséről

A kukorica címerezés, vagy egyszerűen címerezés, a kukorica hibrid vetőmag előállítás egyik legfontosabb technológiai művelete, mely során egyes kukoricanövények hímivarú virágzatának kézi vagy gépi úton történő eltávolítását jelenti. A címerezési munkálatokat általában diákok vagy napszámosok végzik megfelelő felügyelettel és vezetéssel. A „címerezés” kifejezés a kukorica hímivarú címervirág nevéből ered, mivel a munkálatok során ezeket szükséges eltávolítani.

Forrás: www.delmagyar.hu, Wikipédia