A levegő már a vásznakon

Az idei homoródmenti nyárelőt is megörökítették a homoródszentmártoni 39. képzőművészeti tábor alkotói. A Homoródmente Művészetéért Alapítvány, dr. Sata Attila vezetésével június 23. és július 3. között háromtucatnyi képző- és fotóművészt látott vendégül Homoródszentmárton községi táborában.

Július másodikán, szombaton a táborzáró kiállításmegnyítón a község polgármestere, Jakab Attila hangsúlyozta, hogy “nekünk ilyen képzőművészekre és alkotásokra van szükségünk”, beszédében utalva a község falvainak hagyományos építészetét, tájait, mindennapjait megörökítő dokumentum értékű  művészeti alkotások gyakorlati hasznosságára is, és javasolta fiatal alkotók meghívását “hogy tanuljanak”.

Kovács Géza képzőművész és dr. Sata Attila
körzeti orvos, szervező
 
A tábor idei műhely-témája a négy természeti elem egyike, a “levegő” volt. Amint azt Kovács Géza a táborban készült alkotások tárlatának kiértékelőjén tréfásan elmondta: a gond az volt, hogy a szervezők a téma megadásakor nem mellékelték a kivitelezés módját, hogy miként is lehet és kell megörökíteni a “levegőt”, ugyanis a négy természeti elem a föld, víz, tűz és levegő közül ez utóbbit a legnehezebb képzőművészetileg megjeleníteni.
Kádár Dombi Péter munkái


A tárlatmegnyítón, amely egyúttal az idei nyári művésztelep záróeseménye is volt, Bodor Klára, az alapítvány alelnöke méltatta az alkotók munkáit és a művészet által megszólított, megismételhetetlen csodákat, Dáné Hedvig pedig versmondással tette hangulatosabbá a meghitt ünnepséget. 

A szerző felvételei.


Bágyi Bencze Jakab