Tábori élmények és tervek

A kilencvenes évektől létező, de negyedik éve új formában életre hívott értékőrző tábor a Magyar Néprajzi Társaság (MNT) keretein belül fejti ki tevékenységét Magyarországon és a Kárpát-Medencében, és minden évben tematikus pályázatot hirdet a néprajzi gyűjtők számára.

A Tradíció Pályázat nevet viselő gyűjtőpályázat a hagyományos értékeinkre és a jelenlegi kulturális formákra, azok összegyűjtésére, mentésére irányul. Célja, hogy a néprajzi tudást dokumentációval, elemzéssel és szakírásaikkal gazdagítókat összegyűjtse és a legjobb pályaműveket szakmai díjakkal elismerje, azokat a Néprajzi múzeum Etnológia Adattárában elhelyezze, a Tradíció Magazinban közzétegye, és ekképpen a további kutatásokat elősegítse, s az utókor számára megőrizze.

Idén 62 pályázó 69 pályamunkát nyújtott be a felhívásra, melynek záróakkordjaként szerveződött a jászberényi jutalomtábor. A Táborba a legeredményesebb pályázók kaptak meghívást a Kárpát-medencéből. Erdélyből négy pályázó kapott meghívást, de csak két pályázó vett részt a táborban: László Fábián Júlia Székelyvajából és Kelemen Magdolna Parajdról.

A tábort, amint arról egy korábbi írásunkban beszámoltunk, június 24-28 között  tartották Jászberényben.

A Tradíció Tábor témája: néprajzi gyűjtőmunkára felkészítő, továbbképzés és műhelygyakorlat. Olyan jeles néprajzkutatók tartottak előadást mint Kalina Veronika, Paál Zsuzsanna néprajzkutatók, Lőrincz Etel iparművész, Vasvári Zoltán etnográfus, Szabad Boglárka néprajzkutató (ELTE), Bathó Edit etnográfus, múzeumigazgató, Barna Gábor etnográfus, egyetemi tanár és nem utolsó sorban Birinyi József népzenész, népzenekutató.

 
Népművészeti műhelygyakorlatok voltak, a hímzés, szövés, ostorfonás jeles képviselőivel a Kárpát-medencéből, aztán Jász Múzeum meglátogatása, táncház, Pálinka Fesztivál szerepeltek a programokban. Lehetőség volt a személyes bemutatkozásra és remélhető, hogy hosszútávú munkakapcsolatok, barátságok szövődtek a tábor idején.
A résztvevők egy csoportja
Minden résztvevő átvehette a Tradíció Magazin ajándékcsomagját, mely módszertani útmutatókat tartalmazott és a kiemelt pályázók gyűjtéséből nyújt ízelítőt az érdeklődők számára. Én a magam részéről Kelemen László etédi honvéd I. világháborús naplóját dolgoztam fel.

A tábor végén meghirdették a következő évre vonatkozó pályázati tematikát. Kiemelt témakör lesz az 1956-os forradalom emlékezete; második témakör úgy általában az emlékezet – bármilyen témában fennmaradt írásos naplók, egyéb dokumentumok feldolgozása -, és harmadik témakör gyanánt pedig a szabadon választott projekteknek és az azokból írt dolgozatoknak biztosítanak lehetőséget.
 

 
A pályázatot ​​az MNT Néprajzi Gyűjtő szakosztály elnöksége és a Tradíció Műhely tagjai jelentették be.

A fotókat a szerző készítette.

Kelemen Magdolna

További információk a Magyar Néprajzi Társaság honlapján olvashatók.