Háromszéki turisztikai napok Bukarestben

Bukarestben hétfőn este kezdődtek meg a háromszéki turisztikai napok. A rendezvény célja népszerűsíteni a román turisták körében Kovászna megye idegenforgalmi lehetőségeit.

A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület, a Kovászna megyei önkormányzat, valamint a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett rendezvény megnyitóját a bukaresti Balassi Intézetben tartották, ahol székely népi mesteremberek és egyéb kézművesek mutatták be portékáikat.

Tamás Sándor, a Kovászna megyei tanács elnöke elmondta: az elmúlt években sok millió eurót fektettek a háromszéki turisztikai infrastruktúra fejlesztésébe, és az ennek nyomán bővült idegenforgalmi lehetőségeket akarják népszerűsíteni. Megkétszereződött a háromszéki turisták száma, ugyanis tíz évvel ezelőtt 50 ezren látogatták Kovászna megyét, míg tavaly százezer turista kereste fel. A turisták 90 százaléka romániai volt, akiknek 80 százaléka román nemzetiségű.

Rámutatott: olyan programokat kell kínálni a román turistáknak, amit máshol nem találnak meg, ezért sajátos székely-magyar programot kell összeállítani, de úgy, hogy az fogyasztható legyen számukra.

A szeptember 25-ig tartó rendezvény tematikus napokból áll, így kedden háromszéki kúriákat és kastélyokat lehet látogatni ingyen. Az érdeklődők megtekinthetik a zágoni Mikes-Szentkereszty kúriát, a vargyasi Daniel-kastélyt, a csernátoni Damokos Gyula-kúriát, az olaszteleki Daniel-kastélyt, valamint a dálnoki Gál-kúriát. Bemutatják a Háromszék hét csodája című kiállítást, ami úgy jött létre, hogy háromszéki civil szervezetek, helyiek és egy zsűri válogatta ki a térség legértékesebbnek tartott turisztikai látványosságait, épített örökségét vagy természeti különlegességeit.

Sugás-fürdő

Szerdán gyógyfürdőket és mofettákat lehet látogatni, az érdeklődők a bölöni, a hatolykai, a málnásfürdői, az oltszemi, az előpataki és a sugásfürdői fürdőket kereshetik fel. Csütörtökön Kovásznán az idegenforgalmi markertingről tartanak képzést a helyi vendéglátóknak, pénteken múzeumokat és tájházakat lehet felkeresni. Sepsiszentgyörgyön a Székelyföldi Vadászati Múzeumban megnyitják a III. Transnatura Nemzetközi Természetfotó Pályázat anyagaiból készült kiállítást, majd a hétvégén gyalogtúrákat szerveznek Háromszéken.

A kommandói kisvasút


A rendezvénysorozat részletes programja

Az ötlet kiválóságát jelző, hogy nemcsak a román fővárosban, hanem ez idő alatt a helyszíneken is zajlanak programok, hogy az érdeklődők már a hétvégén meggyőződhessenek arról, hogy a szakemberek igazat beszélnek és máris gyakorló turistákká válhassanak.

 
A szeptember 19-én, 19.00 órától a bukaresti Balassi Intézetben (Bukaresti Magyar Intézet, Gina Patrichi utca 8. szám) kezdődő esemény nyitórendezvényét képezi a Háromszéki Turisztikai Napoknak, amelynek célja népszerűsíteni a térség turisztikai látványosságait, épített örökségét és természeti adottságait a bukaresti média számára.
 
Beszédet mondott: Claudiu Vrînceanu államtitkár, Gazdasági és Kereskedelmi Minisztérium, Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.
 
A zágoni Mikes-Szentkereszthy-kúria
 
Kúriák–kastélyok napja 
 
Székelyföldi viszonylatban Háromszéken épült és áll a legtöbb kisnemesi udvarház. Különleges értékei, gyöngyszemei 
ezek az épületek a megyének, amelyeknek megóvása és megmutatása fontos feladat.
 
Szeptember 20-án, kedden az alábbi egységek ingyen látogathatók:
 
8.00–16.00 Mikes–Szentkereszty-kúria, Zágon 
 
8.00–16.00 Daniel-kastély, Vargyas 
 
9.00–19.00 Damokos Gyula-kúria, Haszmann Pál Múzeum, Csernáton 
 
10.00–19.00 Daniel-kastély, Olasztelek
 
10.00–18.00 Gál-kúria, Dálnok
 
A nap kiemelt eseménye a Háromszék 7 csodájának a bemutatása 18 órától az olaszteleki Daniel-kastélyban.
 
Gyógyfürdők–moffeták napja 
 
Háromszéken a népi gyógyászat nyomán fedett borvízforrások, meleg ásványvizes fürdők és moffeták állnak a gyógyulni vágyók rendelkezésére.
 
Szeptember 21-én, szerdán az alábbi egységek ingyen látogathatók:
 
13.00–20.00 Borvizek Útja Központ, Bölön
 
13.00–20.00 Hatolykai Fürdőközpont, Hatolyka
 
13.00–20.00 Borvizek Útja Központ, Málnásfürdő
 
13.00–20.00 Borvizek Útja Központ, Oltszem
 
13.00–20.00 Borvizek Útja Központ, Előpatak
 
11.00–21.00 Sugás SPA, Sugásfürdő
A Damokos-kúria Csernátonban
 
A nap kiemelt eseménye a kovásznai Turisztikai Információs Központban 17 órától sorra kerülő dr. Tatár Márta előadása, illetve a Háromszék 7 csodája karaván megtekintése.
 
Kiegészítő programok: 17.00 órától Kisgyörgy Zoltán bemutatja a községről készült tájékoztató füzetet Értékmorzsák Gidófalva községből címmel.
 
Szakmai nap
 
Szeptember 22-én, csütörtökön 9.00 órától a kovásznai Clermont szállóban Bevezető az idegenforgalmi marketingbe címmel Răzvan Pascu idegenforgalmi marketing tanácsadó tart műhelymunkát. A workshop hasznos információkat nyújt a hotelek, panziók, vendéglők, a turisztikai szolgáltatások népszerűsítéséről, a turista látogatottság növeléséről, valamint választ ad arra is, hogy miként kell egy honlapnak vagy Facebook-oldalnak kinéznie.
 
Múzeumok – tájházak napja
 
Szellemi örökségünkön túl kötelesek vagyunk megőrizni tárgyi értékeinket, amelyek teljessé teszik történelmünket. Az egyes tárgyainkhoz fűződő emlékek, történetek jelzik azt, hogy voltunk, vagyunk és leszünk. Ezeket őrzi Háromszéken számos tájház és múzeum, az élő történelem.
 
Szeptember 23-án, pénteken az alábbi egységek ingyen látogathatók:
 
9.00–16.00 Székely Nemzeti Múzeum, Sepsiszentgyörgy
 
9.00–16.00 Incze László Céhtörténeti Múzeum, Kézdivásárhely
 
9.00–19.00 Haszmann Pál Múzeum, Csernáton 
 
8.00–18.00 Erdővidék Múzeuma, Barót 
 
10.00–16.00 Csángó Néprajzi Múzeum, Zabola 
 
9.00–20.00 Zalánpataki tájház, Zalánpatak 
 
9.00–20.00 Árkosi Tájmúzeum, Árkos 
 
10.00–18.00 Székelyföldi Vadászati Kiállítás, Sepsiszentgyörgy 
 
9.00–16.00 Gábor Áron Emlékház, Bereck 
 
9.00–16.00 Tájház, Sepsimogyorós 
 
9.00–13.00 Kőrösi Csoma Sándor Emlékház, Csomakőrös 
 
9.00–16.00 Czetz János Emlékszoba, Gidófalva 
 
9.00–16.00 Benedek Elek Emlékház, Kisbacon 
 
14.00–18.00 Tájház, Kisbacon 
 
12.00–14.00 Búcsújárók Emlékháza, Kiskászon 
 
8.00–20.00 Fejér Ákos Emlékszoba és Bicikli-kiállítás, Mikóújfalu 
 
9.00–16.00 Kriza János Emlékház, Nagyajta 
 
9.00–16.00 Sütő bútorfestő család tájháza, Vargyas 
 
9.00–16.00 Fafaragó ház, Vargyas
 
 
A közelmúltban felújított olaszteleki Daniel-kastéyban
színvonalas programok zajlanak

 
A nap kiemelt eseménye a 18.00 órától Sepsiszentgyörgyön, a Székelyföldi Vadászati Múzeumban sorra kerülő, III. Transnatura nemzetközi természetfotó-pályázat díjátadással egybekötött kiállításmegnyitója.
 
Kiegészítő programok: Sepsiszentgyörgyön (Főtér) 9 és 18 óra között zajlik a ChocoFest-Édes Székelyföld rendezvény, ugyanitt lesz megtekinthető a Háromszék 7 csodája karaván is.

Természetjáró hétvége 
 
Ismerjük meg Háromszék természeti értékeit két keréken, gyalogosan. Barangoljuk be együtt tájainkat! 
 
Szombat
 
8.00 órától az Elfelejtett borvízforrások felkutatása–túra (sepsiszentgyörgyi Honvéd-kút – Sugásfürdő – Benkő-forrás útvonalán. Túravezető: Csóg Réka, György Ignác (HEKE), tel: 0722. 655.099. 
 
9.00–16.00 Sétatúra minden korosztálynak (a HEKE szervezésében): Sepsiszentgyörgy: Stadion – Váradi József-emlékmű – Őrkő – Ezeréves erdő – Bíróné pusztája – Honvéd-kút – Tetves-kút – Marinka-puszta (szalonnasütés) – Köl­cze-
puszta – Pap kútja – Büdös-kút. Túravezető: Dukrét Lajos (0745 050 436, ldukret@yahoo.com). 
 
10.00 órától Ismerkedjünk a Vargyas-szoros Természetvédelmi Területtel 
 
Gyülekező: 10 órakor, a Vargyas-szoros bejáratánál levő látogatóközpontnál. Tervezett útvonal: Látogatóközpont – 
Medve-forrás – Lócsűr – Orbán Balázs-barlang – Pionírok és Urak ösvénye – Kőmezői kilátó – Tatárkápolna – Far­kas­-ösvény – Kőcsűr – Kőalja-tisztás. Túravezető: Demeter Zoltán, demeterzoltan74@gmail.com, 0746.089.140, Elveszett 
 
Világ Természetvédelmi, Turista és Barlangász Egyesület, Barót.
 
A nap kiemelt programja a 11 és 16 óra között Kézdivásárhelyen, a főtéren sorra kerülő X. Aquarius – Borvíz Ünnep.
 
Vasárnap
 
10.00–16.00 Túra a Baróti-hegységben. Útvonal: sepsibükszádi vasútállomás – Uzonkafürdő – Hatod – Baróti-hegység gerince – Málnásfürdő. Indulás: Sepsiszentgyörgyről a 6.50 órás vonattal, illetve a bükszádi vasútállomástól 7.30 órakor. Túravezető: Bartos Ferenc, Dukrét Lajos (0745 050 436, ldukret@yahoo.com)

A vasárnap kiemelt eseménye a Sepsiszentgyörgyön (Főtér), 9 és 18 óra között zajló ChocoFest-Édes Székelyföld rendezvény. 
 
Kiegészítő program: 16 órától Dálnokon, a Barabás Miklós Kulturális Központban (Gál-kúria) Dálnok felfedezése című könyv bemutatója. 
 
A szervezők szeretettel várnak minden érdeklődőt az egész megyére kiterjedő eseményre, programokra!
 
A Háromszéki Turisztikai Napok teljes programja, a résztvevő intézmények és vállalkozások elérhetőségeivel megtalálható a facebook.com/iranyharomszek oldalon. 

Címképünkön az olaszteleki Daniel-kastély felújítási tervrajza – azóta megvalósult

Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport