Az Iszlám Államot terrorszervezetként kell elítélni

Magyarország támogatja az ENSZ New York-i menekültügyi csúcsértekezletén indított kezdeményezést, melynek célja, hogy bűncselekményeiért felelősségre vonják az Iszlám Állam terrorszervezetet – közölte hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a konferencián elhangzott felszólalásában.

A kezdeményezést Boris Johnson brit, Didier Reynders belga és Ibráhim al-Dzsaafari iraki külügyminiszter indította útjára a nemzetközi menekültügyi konferencián.

A tanácskozás erről szóló panelbeszélgetése lényegében az indító rendezvénye volt annak a nemzetközi kampánynak, amely a felelősségre vonást szorgalmazza.

Rövid beszédében Szijjártó Péter kifejtette, hogy Magyarország elítéli az Iszlám Állam iraki és szíriai területen elkövetett atrocitásait, az emberi jogokat és a nemzetközi humanitárius jogot is megsértő szisztematikus és tömeges jogsértéseket. „Ezen belül kiemelt fontosságot tulajdonítunk a modernkori rabszolgaság elleni harcnak, illetve a vallási és etnikai kisebbségek, továbbá más veszélyeztetett csoportok – mint például a nők és a gyermekek – védelmének” – szögezte le a magyar külügyminiszter.

A magyar álláspont szerint ezek a bűncselekmények nemcsak az áldozatok ellen irányulnak, hanem az egész nemzetközi közösség érdekeit is sértik és támadják értékrendjét, egyúttal veszélyt jelentenek a nemzetközi békére és biztonságra is.

Szijjártó Péter külügyminiszter címképfotóját Burger Zsolt/ KKM/ MTI készítette.

Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport