Csoóri Sándor temetése - FRISSÍTVE!

2016. szeptember 21-én, 15.00 órakor az Óbudai temető 16-os parcellájában (1037 Budapest, Bécsi út 365-371) református egyházi szertartás szerint helyezik végső nyugalomra Csoóri Sándor költőt, a Magyarok Világszövetségének volt elnökét, a Duna Televízió alapítóját.

 
Az elhunytat pályatársai és barátai nevében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, Tornai József költő, Illyés Mária művészettörténész és Kósa Ferenc filmrendező búcsúztatja.

A gyászoló család kéri a temetésre érkezőket, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le.

Csoóri Sándor író, esszéista, a nemzet művésze életének 87. évében, hosszantartó betegség után 2016. szeptember 12-én hunyt el.

A harcos- és eszmetárs, Duray Miklós felvidéki politikus, író egyetemi tanár nekrológja ITT olvasható. 
 


Csoóri Sándor (1973) – Fortepan
A többek között kétszeres Kossuth- és Széchenyi-díjjal kitűntetett író, költő, közéleti személyiség életútjáról szóló beszámolónk: GYÁSZOL A MAGYAR NEMZET.

Eltemették Csoóri Sándort

Írótársak, barátok, rokonok, politikai közszereplők vettek részt Csoóri Sándor temetésén az Óbudai temetőben.
 

Orbán Viktor Csoóri koporsója mellett – MTI/ Illyés Tibor felvétele
 
Tornai József szerint Csoóri maga volt az élet, a gondolkodás és a modern költészet. Halála a második világháború utáni magyar irodalom és szellemi világ legnagyobb vesztesége – mondta Tornai József költő a ravatalnál.
 
Beszédében kiemelte, Csoóri Sándor ott volt az új modern magyar líra megszületésének pillanatában. Hozzátette: nemcsak politizáló, sőt lázadó költő, közéleti egyéniség volt, de a hatvanas évektől járta az országot, és nagy felháborodást kiváltó irodalmi riportkönyvet írt a paraszti gazdaságok tönkretételéről.
MTI/ Soós Lajos felvétele
 
Politizált, de versei nem politizálódtak át, a versírást a személyiség nagy kalandjának tekintette, éppen ezért volt népszerű lírájában és társadalom bírálatában is. A rendszerváltás után nem sokkal kiábrándult a politikából, a költészetet a sorsának tekintette, a jót akarta, az igazi életet az igaztalan, hazug élettel szemben – fejtette ki Tornai József.

Címképünkön Csoóri Sándor családtagjai a Petőfi Irodalmi Múzeumban tartott megemlékezésen 2016. szeptember 20-án – Fotó: Balogh Zoltán/ MTI.

Élő Székelyföld Munkacsoport