Hargita megyében továbbra is gyenge a fizetés

A felmérések szerint Románia Középrégiójában továbbra is a Hargita megyében élők vihetik haza a legkisebb fizetéseket.

A Fehér, Szeben, Brassó, Kovászna, Hargita és Maros megyéből álló EU-régióban a két nagyváros Nagyszeben és Brassó továbbra is vonza magához a tőkét és a képzett munkaerőt, Marosvásárhely némiképp javított pozícióján, Kovászna megyében enyhén pozitív folyamatok mutathatók ki, amelyek nem a helyi befektetésekből és fejlesztésekből, hanem jórészt Brassó közelségéből származnak, Hargita megye azonban továbbra is stagnál, ahonnan a jól képzett diplomás fiatalok és a szakemberk továbbra is más vidéken, illetőleg külföldön keresik a boldogulást.  

A Középrégióban az átlagfizetések sorrendjében Szeben és Hargita megye van a lajstrom két végén – írja az Agerpres. Régiós szinten1.885 lej volt az augusztusi nettó átlagkereset, a legtöbbet, átlagosan nettó 2.135 lejt Szeben megyében, a legkevesebbet, átlagosan nettó 1.523 lejt Hargita megyében lehetett keresni, derül ki a Fehér Megyei Regionális Statisztikai Igazgatóság adataiból.

A régióban az augusztusi átlagkereset 14 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőtt regisztrált értéket.

A bruttó átlagkereset 2.613 lej volt, 1,1%-kal több, mint egy hónappal korábban. A bruttó fizetések sorrendjében ugyancsak Szeben megye az első (2.970 lej), és Hargita megye az utolsó (2.104 lej). 

Júliushoz képest a bruttó fizetés a régió minden megyéjében nagyobb volt, a legnagyobb növekedést Kovászna megyében könyvelték el, 6,2%-ot, a legkisebbet pedig Szeben megyében, 0,1%-ot.
 
2015 augusztusához képest a bruttó fizetések 13,8 %-kal, a nettó bérek pedig 14,1%-kal emelkedtek.
 
Augusztusban, a régióban 638.428 alkalmazott volt, amely több, mint egy évvel azelőtt, és több annál is, ahányan egy hónappal azelőtt voltak.
 
A statisztikai igazgatóság szerint 2016 augusztusában az alkalmazottak 54,7%-a a szolgáltatásokban, 43,1%-a az iparban, 2,2%-a a mezőgazdaságban dolgozott.

Forrás: Agerpres

Élő Székelyföld Munkacsoport