Elfogták a Teréz körúti merénylőt

Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) egy magyar állampolgárságú, büntetlen előéletű fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben – jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Keresztes Imre főügyész.

Keresztes Imre elmondta: a szerdán elfogott fiatalember a gyanúsítása és az őrizetbe vétele ellen is panasszal élt, ugyanakkor a főügyészség kezdeményezi az előzetes letartóztatását. Hozzátette: a férfi élt azzal a jogával, hogy nem tesz vallomást.

Beszámolt arról is, hogy a gyanúsított a felvételek alapján egyedül követte el a bűncselekményt, az eljárás során nem merült fel, hogy bérgyilkosként robbantott volna.

A KNYF vezetője hangsúlyozta, hogy a nyomozás folyamatos, még nem fejeződött be; a bizonyítékok ismertetése, értékelése az eljárás jelenlegi szakaszában nem lehetséges. Közölte: a nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodával (KR NNI) együttműködésben végezték és végzik.

Fotó: Index.hu/ Vajda Zoltán

Keresztes Imre tájékoztatása szerint kezdettől minden lehetséges verziót vizsgáltak a robbantással összefüggésben, és ez a munka továbbra is tart: sok körülményt kell még bizonyítani, felderíteni. Leszögezte ugyanakkor: több erős bizonyíték szól az elfogott férfi ellen, és nem volt megalapozatlan a félelem attól, hogy a gyanúsított újabb hasonló bűncselekményt követhet el. Ezért megnyugtató, hogy már őrizetben van az illető – jegyezte meg.

Papp Károly országos rendőrfőkapitány arról adott tájékoztatást, hogy folyamatosan javul a robbantásban megsérült rendőrök állapota, remélhetőleg néhány hónap múlva vissza tudnak állni a szolgálatba, amelyet eddig is elkötelezetten láttak el. Az utókezelések biztosítottak számukra – fűzte hozzá. Az altábornagy elmondta: mintegy ezer bejelentés érkezett az üggyel összefüggésben, ezek közül egyiket sem „tették félre”, valamennyit ellenőrizték.

A rendőrfőkapitány megköszönte a társszervek együttműködését és jelezte: az Országos Rendőr-főkapitányság továbbra is biztosítja a főügyészség számára a humán erőforrásokat és a technikai eszközöket az ügy felderítéséhez.

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója arról beszélt, hogy Keszthelyen fogták el a gyanúsítottat. A vezérőrnagy hangsúlyozta: a TEK műveleti egységei országos szinten több helyen beavatkoztak, de nem igaz az, hogy mindegyik a Teréz körúti bűncselekménnyel lenne kapcsolatban. Példaként említette, hogy Bátonyterenye térségében egy felfegyverzett elkövetőt fogtak el, Gyál térségében egy kóros elmeállapotú embert, Szolnokon pedig egy jövő heti katonai gyakorlat miatt jelentek meg; ezek nincsenek összefüggésben a szerda délutáni délnyugat-magyarországi műveletekkel.

Hajdu János elmondta: Papp Károly szerdán személyesen olyan információkat adott át a TEK-nek, amelyek lehetővé tették a délutáni órákban a célszemély elfogását. A feltételezett elkövetőt 16 óra 9 perckor, Keszthelyen tudták elfogni, a férfi az autójában várakozott a Balaton-parti sétányon egy a forgalomtól elzárt területen.

A tettes elfogásáról a TEK által készített videó.

Amennyiben nem tudja lejátszani, akkor ITT próbálkozzon.

Az elfogás után orvosi vizsgálatnak vetették alá a gyanúsítottat, akinek nem volt sérülése, sem panasza, majd tűzszerészi vizsgálatot végeztek az autóján. Ezt követően egy másik településen átvizsgáltak egy épületet, amely kétszeres művelet alatt zajlott: a tűzszerészek biztosítása mellett hatoltak be a műveleti egységek a házba, „ahol más célszemélyt nem találtak”. Ezután a feltételezett elkövetőt Budapestre szállították.

Keresztes Imre az MTI-nek arra a kérdésére, hogy meg tudják-e erősíteni azt a korábbi kijelentést, miszerint a robbantás rendőrök ellen irányult, azt mondta: nyilvános az a felvétel, amelyen látszik, hogy mi történt, „teljesen egyértelmű, hogy kiket céloz az elkövető”.

A gyanúsítottról további részleteket nem közölt, arra hivatkozva, hogy annyit mondott el róla, amit jelenleg el lehet mondani, további azonosításra alkalmas adatot nem. Ismertette: magyar állampolgárról van szó, büntetlen előéletű és nem budapesti illetőségű. Hozzátette: semmilyen előzménye nincs annak, hogy gyanúsított egy ilyen cselekményre képes.

A főügyész nem beszélt arról sem, hogy találtak-e a házkutatások során további robbanószert a gyanúsítottal összefüggésben. Csak annyit mondott el, hogy nagyon sok bizonyítékot szereztek be, külön megjegyezve, a szakértők is éjjel-nappal dolgoztak azért, hogy a nyomozás során előbbre juthassanak. Hangsúlyozta ugyanakkor, sem a nyomozás, sem az egyes bizonyítékok nem nyilvánosak, így nem reagált a főügyész arra a sajtóhírre sem, hogy a gyanúsított édesanyjának DNS-e vezette el a hatóságokat a gyanúsítotthoz.

A robbanószerkezettel összefüggésben Keresztes Imre megerősítette, hogy abban szögek voltak, ereje látható volt a felvételeken is. Arra a kérdésre, hogy van-e a gyanúsítottnak a robbanószerkezettel kapcsolatban speciális képzettsége, a főügyész azt mondta: „erre csak azt tudom mondani, hogy elkészítette, és működött”.

Szintén kérdésre válaszolva azt mondta: amikor a gyanúsított látókörbe került, a lehető leggyorsabban eljárás alá vonták, „pont azért, nehogy történhessen még egy hasonló bűncselekmény, mert az elviselhetetlen lett volna”.

Címképen: a robbantás helyszínén – Fotó: Index.hu

Forrás: MTI