A 60. éves 1956

A magyarok világszerte az 1956-os forradalom hatvanéves évfordulójára emlékeznek ezekben a napokban. A forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére szervezett ünnepi programok idén nagyon teret és jelentőséget kapnak, számos helyen avatnak szobrokat, emléktáblákat, szerveznek vetélkedőket általános és középiskolások számára, s az események ma már idős szemtanúi és szereplői pedig előadásokkal, dokumentumfilmekben és televíziós műsorokban való megszólalással, könyvek és folyóiratok által tartják ébren az emberekben 1956 szellemiségét.

A következőkben igyekszünk beszámolni bizonyos nagyobb ívű eseményekről, illetve előzetes tájékoztatást nyújtunk a Kárpát-medence legkülönbözőbb helyszínein tartandó ünnepi programokról.

Októberi emlékezés – Budapesten

Ez a címe a több mint 80 alkotó munkáiból létrehozott kiállításnak, amelyet az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából, szerdán a Pesti Vigadóban nyitottak meg.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a megnyitóónnepségen kiemelte, hogy a művészetnek olyan eszközei és inspirációi vannak, amelyek segítségével képes felmutatni az igazságot. A magyar művészet és kultúra világa újra és újra nekifut, hogy eszközeit és inspirációit az 1956-os forradalom örökségének szolgálatába állítsa, és ennek jele ez a kiállítás is – fűzte hozzá. 

Balogh Zoltán miniszter és Fekete György, az MMA elnöke a kiállítás megnyitóján (Fotó: Balog Zoltán/ MTI)

A miniszter kiemelte: a nemzetnek és az országnak arra van szüksége, hogy mindenki odategye a saját emlékét 1956-ról az igazság felmutatására. A művészet –  ami mindannyiunkat gazdagít – személyes inspirációból jön, és ebből közösségi emlékezet, közösségi meggyőződés és közösségi katarzis lesz – fogalmazott, hozzátéve: a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) lehetőséget ad arra, hogy a tárlaton megjelenő személyes inspiráció elinduljon azon az úton, amely elvezet a nemzettudatig.

Fekete György, az MMA elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: ez a tárlat a nemzethalál feletti végső győzelemről szól, és a művészet sokszínű eszközével erősíti azt a kötelességérzetünket, hogy 1956 örökségéhez méltón éljünk, alkossunk és fogjuk egymás kezét ebben a viharos európai szélben.

A tárlatot megnyitó Kovács István költő, történész, az MMA rendes tagja elmondta, hogy a kiállított műalkotások döntő hányada a pillanatok alatt összeomló zsarnoki hatalomról, a küzdelemről és a megtorlásról szól. Kitért arra is, hogy a lyukas zászló több művészt is megihletett, valakinél meghatározó motívumként szerepel, másnál maga a zászló a mű, és „kimetszett közepe komor támaszpontja a Budapestet november 4-én lerohanni felsorakozó tankoknak”.

A 2017. január 8-ig látogatható kiállításon a Magyar Művészeti Akadémia rendes, levelező és nem akadémikus köztestületi tagjainak munkái, köztük szobrok, festmények, fotók és rajzok szerepelnek. A tárlat kurátora Sturcz János művészettörténész, az MMA levelező tagja, Szemadám György képzőművész, az MMA elnökségi tagja és Szenes István belsőépítész, az MMA rendes tagja. (Forrás: MTI)

Rendezvények több napon át – Sepsiszentgyörgyön is

Csütörtökön 18.00 órától a Szabadság, szerelem című filmet vetítik a Plugor Sándor Művészeti Középiskola dísztermében. László Márton Kollektivizálás-ellenes megmozdulások 1950 őszén Háromszék megyében című könyvét pénteken 18 órától a Kommunista diktatúra áldozatainak emlékházában mutatják be. A kötetet Tóth Bartos András történész, a Székely Nemzeti Múzeum munkatársa méltatja, házigazda Török József.
 
A Sepsiszentgyörgyön élő és onnan elszármazott muzsikusok, a Vox Humana kamarakórus, a Pro Musica kamarakórus és a Laudate kamarakórus tart közös koncertet szombaton 18.00 órától a Krisztus Király Katolikus Templomban. A Kommunista diktatúra áldozatainak emlékházában átadják a Szabadság-szobor emlékplakettet vasárnap 17.00 órától, majd 18.00-tól koszorúzás lesz a polgármesteri hivatal homlokzatán található Gloria Victis-táblánál, valamint a Szalai Attila1956-os mártír Csíki utcai emléktáblájánál helyezik el a kegyelet virágait.
 
Toró Attila felvétele
A Kommunista diktatúra áldozatainak emlékházában tárlatvezetést tartanak vasárnapig naponta 10.00 és 14.00 óra között, csoportoknak jelentkezni a 0726-237.944-es telefonszámon lehet.
 
Az ’56-os emlékparknál kezdődik a megemlékezés vasárnap 19.00 órától, közreműködnek a Vox Humana kamarakórus és a Plugor Sándor Művészeti Középiskola diákjai. Beszédet mond Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezető-helyettese, Zákonyi Botond, Magyarország romániai nagykövete, Török József, a Volt Politikai Foglyok Szövetségének Kovászna megyei elnöke, illetve áldást mond Incze Zsolt, a Sepsi Református Egyházmegye esperese. A beszédeket követően fáklyás felvonulás lesz, a menet az Erzsébet parkig halad, ahol a kommunizmus áldozatai emlékére állított kopjafánál áldást mond Ft. Hajdú János, római katolikus főesperes-plébános, majd koszorúzás zárja. 

Székelyudvarhelyen szombaton tartják a városi megemlékezést

A megyei jogú város Polgármesteri Hivatala minden érdeklődőt vár október 22-én az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára szervezett ünnepségre.  

 
Gyülekező 17 óra 40 perctől a Márton Áron téren, ahol a polgármesteri hivatal munkatársai kiosztják a felvonuláshoz szükséges fáklyákat. 18.00 órától fáklyás felvonulás a Vasszékely szobortól a Városháza téren át a Barátok templomáig. 18 óra 15 perctől ünnepi megemlékezés a Mártírok emlékművénél. A megemlékező beszédet és koszorúzást követően folytatódik a fáklyás felvonulás a Kossuth utcán át a Stúdió Mozi épületéig. 19.00 órától ünnepi műsor a Stúdió Mozi nagytermében, ahol Gálfi Árpád polgármester első alkalommal adja át a Vasszékely díjakat öt fiatal székelyudvarhelyi számára. 19 óra 30 perctől Varga Miklós koncertezik.
 
A Vasszékely szobor Székelyudvarhelyen (Archív felvétel)
A 2016-ban alapított Vasszékely díj művészi kivitelezésű bronz emlékplakettből és díszoklevélből áll. A díj Gálát Lajos: Vas-székely elnevezésű öntöttvas plakettjének másolata, ezért is marad rajta a „82-es Vas-székely felirat”, illetve az 1917-es jelzés. A díjat évente maximálisan öt olyan fiatal, 25-45 év közötti személy kaphatja meg, akinek állandó lakhelye Székelyudvarhely, aki jelentős mértékben hozzájárul a város fejlődéséhez gazdasági, kulturális, művészeti, publicisztikai, pedagógiai, építészeti, technikai, tudományos, természetvédelmi, illetve sport terén, vagy emberségben, jótékonykodásban, illetve a közéletben példamutató egyéniség a közösség számára, aki jelentős mértékben tevékenykedik a város gazdasági és kulturális életének fellendítésében, jó hírnevének öregbítésében itthon vagy külföldön, aki birtokában van mindannak, ami köti őt eredetéhez, a magyarsághoz, a szülőföldhöz. A díj várományosainak neve nem publikus, az ötvenhatos megemlékezés napján derül fény kilétükre, díjátadáskor – közölte portálunkkal a Polgármesteri Hivatal sajtóosztálya.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport