Elegancia, Hungaricum, Herend

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum megfogalmazott célja, hogy a lokális értékek tudatosításán túlmenően, egy tágabb kulturális horizontot is megnyisson a látogatóközönség számára. Ezen kitűzött cél által vezérelve, olyan közösségi térként képzelve el működését, amely keretében rálátás nyílik a magyarság közös kulturális értékeire.

Az új kiállítással lehetőséget kíván teremteni arra, hogy a székelyföldi közönség megismerkedjen az anyaország egyik kiemelt értékével: a Hungarikum, a Magyar Örökség, s az Európai Kulturális Örökség részeként számon tartott Herendi Porcelánmanufaktúra remekműveivel.

 
Közel ezer kilométerre innen, Magyarországon, a Balaton-mellékén van egy kisváros, Herend, ahol immár 190 éve készülnek a világ legszebb porcelánjai. Ez a név mára szerte a világon egyet jelent a kézművességgel, a kiválósággal, a tökéletességgel, a tradícióval és az innovációval.

A Herendi Márka a kiváló minőség, az érték, a luxus, és az elegancia szimbóluma. A Herendi Porcelánmanufaktúra 2001. év óta a Magyar Örökség része. 2006-ban a New-York-i székhelyű Luxury Institute felmérése szerint Herend volt a legkedveltebb porcelánmárka az Amerikai Egyesült Államok piacán. Ugyancsak a Herendi Márka elismerését mutatja, hogy 2011. évben a luxusipari vállalatokat tömörítő francia nemzeti luxus szövetség, a Comité Colbert tagjai közé választotta Herendet.

A 2013-as év megtisztelő elismerése volt, hogy a Herendi Porcelán Hungarikum lett. 
 

A moszkvai Kreml falai, vagy épp a szentpétervári Carszkoje Szelo Palotája, a japán Fukuyama Városi Múzeum, a genfi Ariana Múzeum, a nemzetközi Hohenbergi Porcelánmúzeum, Szabadka, Bécs, Kolozsvár, Olaszország, szlovák kastélyok (Betlér, Bajmóc), vagy épp a pozsonyi Nemzeti Múzeum után első alkalommal nyílik kiállításuk Székelyföldön.

Hatalmas és exkluzív válogatás készült most a székelyudvarhelyi kiállításra. Ehhez fogható összeállítást kevés helyen láthatott a nagyközönség, benne történelmi tárgyakkal és bravúr-darabokkal. Mostantól kezdve több hónapon át hirdeti Herend értékeit a Székelyföldön, a székelyudvarhelyi múzeumnak otthont adó Haberstumpf-villában.

 
A 190. születésnapját ünneplő Herendi Porcelánmanufaktúra porcelán kiállítása 2016. október 12-én, szerdán
délután 6 órai kezdettel a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.
Az „ELEGANCIA, HUNGARIKUM: HEREND” című Herendi porcelán kiállítás fővédnöke Dr. KÖVÉR LÁSZLÓ, a Magyar Országgyűlés elnöke.

A fővédnöki beszédet tolmácsolja: Dr. ZSIGMOND BARNA PÁL, a Magyar Köztársaság csíkszeredai főkonzulja.

A vendégeket köszönti: GÁLFI ÁRPÁD, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város polgármestere.

Megnyitóbeszédet mond Dr. SIMON ATTILA, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója

Házigazda: Dr. MIKLÓS ZOLTÁN, a Haáz Rezső Múzeum igazgatója.

Közreműködik a QUARTETTO vonósnégyes.

 
 
A kiállítás szervezői:

 
Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

Haáz Rezső Múzeum


 

HAÁZ REZSŐ MÚZEUM
535600 Székelyudvarhely
Tel./Fax: 0040 266 218375
Bethlenfalvi út 2–6. szám, Pf. 22
info@hrmuzeum.ro
 
Élő Székelyföld Munkacsoport