Donald Trump lesz az USA 45. elnöke

Donald Trump republikánus párti elnökjelölt bejelentette, hogy győzelmet aratott az elnökválasztáson, amihez demokrata párti vetélytársa, Hillary Clinton telefonon már gratulált neki.

Megválasztását követő első, helyi idő szerint szerda hajnali háromkor elhangzott beszédében Trump gratulált Clintonnak, aki – mint fogalmazott – a kampányban kemény harcot folytatott.

 
Trump hangsúlyozta: köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazokért a szolgálatokért, amelyeket az elmúlt  években az amerikai nemzet érdekében  tett.
 
Merkovity Norbert politológus, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) tudományos munkatársa szerint Hillary Clinton azért vesztette el a választást, mert túlságosan kényelmes volt, és nem vette elég komolyan a kevésbé iskolázott réteget, az úgynevezett kékgallérosokat.

A szakértő az M1 aktuális csatornán azt mondta, Clinton most és már 2008-ban is túlságosan kényelmes volt, amikor Barack Obama ellen elvesztette az előválasztást. Emellett nem vette elég komolyan azokat a rétegeket,  akik elégedetlenek a washingtoni politikával. Donald Trump viszont képes volt őket megszólítani és mozgósítani – tette hozzá Merkovity Norbert.

 
Hillary Clinton demokrata párti amerikai elnökjelölt elismerte választási vereségét, és helyi idő szerint szerdán, háromnegyed háromkor telefonon gratulált a republikánus győztesnek, Donald Trumpnak.
 
Traian Basescu volt román államfő az EU-ból való kilépés mellett döntő brit népszavazáshoz hasonlította szerda reggel Donald Trump valószínűsíthető győzelmét. „A Brexit után USA exit! Túl sok ez a megcsontosodott Európai Uniónak, amelynek meg kell értenie egy alapvető dolgot: vagy gyorsan megváltozik a politikusok azonnali cselekedetei révén, vagy a népeink fogják megváltoztatni, úgy. ahogy a britek és amerikaiak tették” – írta Facebook-oldalán a jobboldali politikus, aki tíz évig volt Románia elnöke.
 
Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke szerda reggeli sajtótájékoztatóján gratulált Donald Trump amerikai republikánus párti elnökjelöltnek a választási győzelme alkalmából. A német szociáldemokrata politikus kijelentette, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az Európai Unió és az Egyesült Államok között, Trump azonban szabad választásokon győzedelmeskedett, így „megérdemli az uniós intézmények teljes tiszteletét”.

Schulz reményét fejezte ki, hogy a felek együtt tudnak majd működni a közös érdekek és felelősségek mentén, s elmondta, hogy tapasztalatai szerint a választási kampányok nagyban különböznek a valódi politikától. Hozzátette, hogy a Trump által korábban tett, „aggodalmat keltő” kijelentéseket remélhetőleg felváltja az „ésszerű együttműködés”.

 
Németországnak együtt kell működnie Donald Trump megválasztott amerikai elnökkel – hangsúlyozta Volker Kauder, a kormányzó német jobboldali CDU/CSU pártszövetség parlamenti (Bundestag-) frakcióvezetője szerdán.
A politikus közleményében kiemelte, hogy a következő években is rendkívül fontos lesz a szoros transzatlanti partneri kapcsolat Németországnak és Európának. A németeket „értékközösség” köti össze az Egyesült Államokkal, és „az új amerikai elnöknek is fel kell ismernie, hogy a jó viszony Európával és Németországgal csak hasznos lehet országának” – tette hozzá. A CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) részéről Heiko Maas igazságügyi miniszter Twitter-oldalán azt írta, hogy Donald Trump megválasztásával „nem dől össze a világ, csak még bolondabb lesz”.
 
Clinton távolodóban. A nagyvilágnak meg kell szoknia, hogy Donald Trump, egy shoman
és milliárdos üzletember próbálja ismét naggyá tenni Amerikát (Fotó: AB/TASR)
Táviratban gratulált az amerikai elnökválasztáson elért győzelméhez Donald Trumpnak szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök is. A Kreml sajtószolgálata szerint Putyin kifejezte reményét, hogy a megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel együtt tud majd működni azért, hogy kivezessék az orosz-amerikai kapcsolatokat a válság állapotából, megoldják a nemzetközi politika aktuális kérdéseit és hatékony válaszokat találjanak a globális biztonság elleni kihívásokra.

Az orosz elnök közölte: biztos benne, hogy „a Moszkva és Washington közötti, az egyenlőségre, a kölcsönös tiszteletre és egymás álláspontjának reális figyelembe vételére épülő, pozitív párbeszéd kiépítése megfelel országaink népei és az egész nemzetközi közösség  érdekeinek”.
 

 
Donald Trump apai nagyapja német bevándorlóként 1885-ben érkezett az Egyesült Államokba, édesanyja skót származású. 
 
A megválaszott elnök Fred Christ Trump és Mary Trump gyermekeként 1946-ban New Yorkban, Queensben, öt testvér közül másodikként született. Tanult a Fordham Egyetemen, a Wharton Schoolban és a Pennsylvania Egyetemen is. Apja cégénél tanulta ki az ingatlanos szakmát, s jelentős ingatlanvagyon birtokában kezdett egyre nagyobb szabású vállalkozásokba. 1971-ben költözött Manhattanbe. 1994-ben megszerezte az Empire State Building 50%-os tulajdonrészét. 2000 óta politikai karrierbe kezdett (először demokrata, majd republikánus színekben), és fontolgatta már a 2012-es választásokon is az amerikai elnöki posztért való indulást.

Trump Obama elnökével ellentétes nézeteinek többször élesen hangot adott, megkérdőjelezte Obama USA-állampolgárságát, amiért sokan kritizálták, illetve parodizálták.

Indult a republikánus párt elnökjelöltségéért a 2016-os amerikai elnökválasztáson, és július közepén meg is szerezte azt, így ő lett a demokrata Hillary Clinton kihívója.

A 2016-os elnökválasztást Donald Trump nyerte, 2017. január 20-án lép majd hivatalba, mint az Amerikai Egyesült Államok 45. elnöke.

Források: MTI, Agerpres

Élő Székelyföld Munkacsoport