Csillagösvény - balatoni missziós körút

Július 20-án immár negyedszer kezdődött meg a Balaton körüli Csillagösvény missziós körút Böjte Csaba testvérrel és a Boldogasszony Iskolanővérek erdélyi missziójának Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkarával.

A Csillagösvény elnevezésű missziós körutat először 2013-ban szervezte meg Böjte Csaba: a jótékonysági alkalmak során Balaton környéki települések templomaiban prédikál, a kíséretében érkező gyermekkórus pedig énekel.

Az első három évben így gyűjtöttek adományokat a Boldogasszony Iskolanővérek erdélyi missziójának „imából és éneklésből létrejövő” háza, a Marianum felépítésére.

Idén – a támogatásoknak köszönhetően – elkészült az épület, így a további adományokat a ház berendezésének, a tervezett játszótér kialakításának költségeire fordíthatják.

 
A Magyar Örökség díjas gyermekkórus tagjai Szovátáról és a Felső-Nyárádmente falvaiból valók (köztük néhány Csaba testvér szovátai otthonában nevelkedik), akik számára Nagy M. Vera nővér és Czakó Gabriella társult tag tizenkét éve működtet mozgó énekes iskolát.

Hogy a kórusnak és szerteágazó tevékenységüknek méltó otthona legyen, 2013-ban kezdték el a Marianum missziós központ építését Szovátán. Példaértékű összefogással, számos jóakaratú ember munkája és adományai révén megvalósult az álom: idén pünkösdhétfőn került sor az ünnepélyes házszentelésre. A továbbiakban a ház berendezésére, fenntartására, kertrendezésre gyűjtenek.

 
A IV. balatoni Csillagösvény programja 
 
– július 20. (szerda), 19 óra: Balatonboglár, Szent Kereszt felmagasztalása templom
– július 21. (csütörtök), 16 óra: Balatonfüred, Koloska-völgy (rossz idő esetén a Krisztus Király-plébániatemplom, más néven „vörös templom”)
– július 22. (péntek), 19 óra: Balatonalmádi, Angyalos Boldogasszony-kápolna (rossz idő esetén Szent Imre-templom)
– július 23. (szombat), 19 óra: Szántódpuszta, Szent Kristóf-búcsú a kápolnánál
– július 24. (vasárnap), 11 óra: Siófok-Kiliti, Szent Kilit-templom.
 
A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkart 2005-ben hozták létre a Boldogasszony Iskolanővérek szovátai és Felső-Nyárádmente hét falvából származó gyermekek számára. A rend misszióját az a szándék vezette, hogy a muzsika, a kórusban éneklés révén éltető és élni segítő közösségek jöjjenek létre, és segítsék a szülőföldön maradást a székelyföldi gyerekek, fiatalok számára.
 
Egy iskolarendszeren kívüli komplex zenei műhely jött létre, mely a Kodály-módszer segítségével ma már csaknem kétszázötven 8–19 éves gyermeknek, fiatalnak ad lehetőséget az aktív muzsikálásra. Az éneklés mellett hétvégi iskolájukban a magyar kultúra egyéb területein való elmélyülést is segítik. Képzésüket utazások, intenzív műveltségi táborok egészítik ki.
 
A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermekkar repertoárjában a hagyományos magyar népdalok és feldolgozásaik mellett középkori, reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus kórusművek, 20–21. századi – főként magyar – szerzők darabjai szerepelnek.

Források: www.magyarkurir.hu, www.erdelyitunderkert.hu