Csaba testvér kampánybeszéde

Hogyha úgy vesszük, akkor Böjte atya folyamatos kampányban él, olyanban, amikor szó esik az élet minden vetületéről, de a beszéden túl, vagy amellett zajlik a munka is. A szerzetes szavai bármikor hasznosak lehetnek számunkra. Télen, nyáron, esőben, szárazságban, illetve kampánycsendben is megszívlelhetjük az elmondottakat.

 
Helyhatósági választásokat tartanak vasárnap Romániában. Most is, akárcsak a korábbi alkalmakkor, kissé felpezsdül az élet; plakátok színesítik itt-ott a falakat, alkalmi szórólapok jelennek meg a postaládáinkban. Úgy tűnik, hogy a funkciók várományosai törődni szeretnének vélünk az elkövetkező időkben. 
 
Itt, a Székelyföldön is érezni a kortesek ügyködését. Feltűnően sok kulturális- és sportesemény, egyéb jellegű rendezvény volt, amelyeken megjelentek a helyi potentátok és az országgyűlési képviselők, szenátorok is, párttársaikat segíteni odalent a körzetben. Lehet, hogy korábban sokszor hónapokig nem láttunk egy-egy polgármestert, de most egyebeket félretéve, mindannyian felserkentek, avatnak, nyitanak, szóbaállnak, együttéreznek, és mintha még álmodnának is helyettünk.

A választópolgárokkal való kapcsolattartás rendes körülmények között természetes, de most inkább pr-fogás. Figyeljünk azért oda, s az a legfontosabb, hogy minél többen éljünk állampolgári jogunkkal, s gyakoroljuk is azt, hiszen így befolyásolhatjuk közvetlen környezetünk helyzetének alakulását, s nem hivatkozhatunk arra, hogy nélkülünk, a megkérdezésünk nélkül alakul majd a környezetünk a következő négy esztendőben.

 
A kampány nem volt mentes a mocskolódástól sem. A Székelyföld belesejében nem árt, ha versengés van egy-egy polgármesteri vagy tanácsosi székért – bár lenne mindenütt, hogy több jó közül kérjük fel a legrátermettebbet -, de a peremeken, ahol érintkezik a tömbmagyarság a többséggel, jó lesz, ha rendezzük sorainkat. Itt-ott talán sikerül.
 
Böjte Csaba testvér is részt vett az „igazi” kampányban.

Ezt írja: „Választásra készülünk, mindenki kampányol, sajnos még velem is… Így arra gondoltam, hogy én is mondok egy kampánybeszédet. Segítsetek, hogy a törvényhozási ambícióimat siker koronázza és a javaslataim a törvényhozók elé kerüljön!”

 
A közismert szerzetespap beszéde egyébként bármikor érvényes, a Kárpát-medence bármelyik szegletében, bármikor meg lehet nézni, meg lehet hallgatni. Még kampánycsendben is.

Az élet állandó kampány és állandó cselekvéssorozat. Csak figyelnünk kell egymásra és a tettek következményeire, s akkor minden kicsivel szebb és jobb lesz. Talán.
 

 
A Szent István Televízió felvétele az Egri Főegyházmegye Karitász Találkozóján készült május 21-én.

Simó Márton/ Élő Székelyföld Munkacsoport