Bukarest - összeállít a Grindeanu-kormány névsora

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy nyilatkozott a sajtónak a romániai választásokon többséget szerző PSD-ALDE szociálliberális koalíció és az RMDSZ frakció egyeztetése után a román képviselőházban, hogy megszavazza a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormányt.

A szövetségi elnök nehezményezte, hogy a kulturális minisztérium új megnevezése keserű szájízt eredményezhet, amennyiben az intézményen belül nem adnak teret egy, a kisebbségekkel foglalkozó struktúra számára. Az RMDSZ elnöke ezzel arra reagált, hogy az új kormányban a kulturális tárca megnevezése a Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma lesz. Kelemen elmondta: noha a tartalmon van a lényeg, a szimbólumok is sokat számítanak úgy a politikában, mint az egyének magánéletében. Éppen ezért fontos, hogy a kulturális minisztériumon belül legyen egy államtitkárság, amely a kisebbségekért felel, mert különben ez a megnevezés arra engedne következtetni, hogy aki a megnevezést javasolta, az csak a románokra gondolt, figyelmen kívül hagyva a magyarokat és a többi 18, Romániában élő kisebbséget. Kelemen javasolta egy, a nemzeti kisebbségek kultúráját és identitását védő struktúra létrehozását a kulturális tárca keretében. „A válasz pozitív volt úgy Dragnea úr, mint Tăriceanu és Constantin urak, valamint Sorin Grindeanu kijelölt kormányfő részéről”— közölte az RMDSZ elnöke. 

A javasolt kormánytagok névsora

A tervek szerint az új kormányban 24 minisztérium lesz, külön figyelnek majd a húzóágazatként emelt turizmusra – amelyet ezidáig hol egyik, hol a másik minisztériumhoz rendeltek -, illetve a kisvállalkozásokra és az üzleti kultúrára is.

A PSD 20, az ALDE 4 tárcát kaphat. Az új kormányban összesen 8 hölgy foglal helyet, köztük a korábban miniszterelnöki funkcióba javasolt, muszlim hitű Sevil Shhaideh is, aki miniszterelnök-helyettes és a regionális fejlesztésekért, a közigazagtási és európai alapokért fog felelni.

A PSD megnevezte a minisztériumokat és az azok élére javasolt személyeket: Regionális Fejlesztési, Közigazgatási és Európai Alapok Minisztériuma – Sevil Shhaideh miniszter, miniszterelnök-helyettes; Gazdasági Minisztérium – Alexandru Petrescu; Határon Túli Románok Minisztériuma – Andreea Păstârnac; Belügyminisztérium – Dan Carmen Daniela; Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium – Petre Daea; Védelmi Minisztérium – Gabriel Leș; Kultúra és Nemzeti Identitás Minisztériuma – Ionuț Vulpescu; Tanügyminisztérium – Pavel Năstase; Fejlesztési és Kutatási Minisztérium – Șerban Constantin Valeca; Pénzügyminisztérium – Viorel Ștefan; Igazságügyi Minisztérium – Florin Iordache; Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium – Adriana Petcu; Munkaügyi és Társadalmi Egyenlőség Minisztériuma –  Lia Olguța Vasilescu; Távközlési Minisztérium – Augustin Jianu; Egészségügyi Minisztérium – Florian Bodog; Ifjúsági és Sportminisztérium – Marius Alexandru Dunca; Szállításügyi Minisztérium – Răzvan Alexandru Cuc; Társadalmi Párbeszédért Felelős Minisztérium – Gabriel Petrea; Az Üzleti környezetért, Kereskedelemért és Vállalkozásokért Felelős Minisztérium – Florin Nicolae Jianu; Turisztikai Minisztérium – Mircea Titus Dobre.

A kormány tagjai továbbá a PSD részéről két tárca nélküli miniszter: Mihaela Virginia Toader, aki az európai alapokért és Ana Birchall, aki az európai ügyekért felel majd; Környezetvédelmi Minisztérium — Daniel Constantin miniszterelnök-helyettes

 
Az ALDE által megnevezett tárcák és azok vezetői: Környezetvédelmi Minisztérium – Daniel Constantin miniszter, aki egy miniszterelnök-helyettes is; Külügyminisztérium – Teodor Meleșcanu; Energiaügyi Minisztérium – Toma Petcu, valamint Grațiela Gavrilescu lesz a parlamenttel való kapcsolattartásért felelős miniszter. 

A címképen Kelemen Hunor – Fotó: Baranyi Ildikó/ MTI
Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport