Ujgur nemzetiségű az isztambuli merénylő?

A török hatóságok órizetbe vettek kedden reggel az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtéren, majd egy órával később szabadon engedtek egy Akhe Masrapov nevű, kirgiz állampolgárságú férfit, aki hasonlít az újévi isztambuli terrortámadás elkövetőjére – jelentette a Dogan török hírügynökség.

Masrapov neve és az útleveléről készült fénykép az eljárást követően a közösségi média révén úgy terjedt el, mintha a Boszporusz európai partján található Reina klubban ő hajtotta volna végre azt a 39 halálos és további 69 sebesült áldozatot követelő véres mészárlást, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet vállalt magára.

A 28 éves férfi az isztambuli Atatürk repülőtérről Kirgizisztán fővárosába, Biskekbe repült, ahol a Turmush nevű kirgiz hírportálnak nyilatkozott. Masrapov elismerte, hogy a fényképen látható útlevél az övé, de hangsúlyozta, hogy semmi köze a merénylethez. Mint mondta: kereskedelemmel foglalkozik, és 2011 óta gyakran utazik Törökországba. A rendőrök még elnézést is kértek tőle, amikor elengedték – tette hozzá Mashrapov.

A valódi merénylő személye már ismert a hatóságok előtt, a Kína északnyugati részén élő ujgur népcsoporthoz tartozik, de a kilétét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A tettes továbbra is szökésben van, nagy erőkkel keresik.

A rendőrség a közép-törökországi Konya városban kedden őrizetbe vette a támadó feleségét. A nő állítása szerint a televízióból értesült a történtekről és nem volt tudomása róla, hogy a férje az Iszlám Államnak akárcsak a szimpatizánsa lenne.

Az Isztambulban történt véres szilveszteri merényletről szóló korábbi írásainkat ITT olvashatja. 

Őrszem az isztambuli Atatürk Nemzetközi Repülőtér csarnokában – Fotó: Berk Ozkan/ Anadolu Agency

Forrás: MTI

Élő Székelyföld Munkacsoport