Dokumentumfilmek élő hagyományokról, veszendő értékekről

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont 2016-os évi két pályázati meghirdetésére beérkezett dokumentumfilmekből tíz olyan néprajzi jellegű dokumentumfilm készült el idén, amelyek megyénkbeli témákat dolgoztak fel.

A Forrásközpont e programja a következő témaköröket ajánlotta az alkotóknak: életutak, emlékképek; népviseletek; történelmi emlékeink; népi mesterségek; gazdaság és gazdálkodás; népi építészeti emlékek, illetve egy régió bemutatása a fenti témakörök alapján.

Eredményként olyan dokumentumfilmeket vártak, amelyek filmes eszközökkel örökítik meg, mutatják be a helyi néprajzi, történelmi, földrajzi, gazdasági és turisztikai értékeinket. A témakeresés földrajzi határa Hargita megye területe volt.

A Forrásközpont és Hargita Megye Tanácsa anyagi támogatásával elkészült munkák a következők: Rubin Studio Kft Amíg a kolomp szól (a tehéncsordák helyzete, jövője); Daczó Katalin A Gál Sándor-ház kálváriája (Gál Sándor szülőházáról); Fábián Kornélia Tájak, beszélő házak – Hargita megye tájházai, illetve Egy ütet tapló – dokumentumfilm a korondi taplófeldolgozásról; Jakab Ervin Népi gyermekjátékok; Simó Ibolya Kicsi nagykövetek (a szentegyházi gyermekfilharmóniáról); Csata Orsolya Pletykapadok (a falusi pletyka és helyszínei); Electron Kft Csengő szén – dokumentumfilm a farkaslaki szénégetésről; Panoráma Vizuális Alkotóműhely Egyesület A Firtos falvai – Etéd; Szabó Károly Józsa László – portré (az ismert korondi fazekas és a kerámia készítésének bemutatása).

A filmeket 2017 folyamán a Forrásközpont a szerzőkkel, jogtulajdonosokkal egyeztetve mutatja be, legelső alkalommal a Magyar Kultúra Napját ünneplő székelyudvarhelyi rendezvénysorozat részeként január 17-én, kedden a Harmónia cukrászdában.

Korábbi beszámolóinkban több, a fentiekben is említett filmről írtunk, illetve közöltük azokat a hivatkozásokat, közvetlen linkeket, ahol ezek a produkciók megtekinthetők.

Amennyiben újabb dokumentumfilmek kerülnek fel a világhálóra, tehát szabadon felhasználhatók, illetve megtekinthetők, akkor azt úgyszintén jelezzük olvasóinknak.

A különböző helyszíneken szervezett vetítésekre is igyekszünk felhívni majd a figyelmet.

A mellékelt fotók Jakab Ervin Népi gyermekjátékok című filmjéből valók.

Készült a Forrásközpont közleményének felhasználásával.

Élő Székelyföld Munkacsoport