Az UNESCO újratárgyalja a csíksomlyói búcsú ügyét

Évek óta tart a huzavona a csíksomlyói zarándoklat felvételéről az emberiség szellemi kulturális örökségi listájára. Úgy nézett ki, hogy az Addisz-Abebában tartott ülés ezt most jóváhagyja, de nem így történt. Több fórumon is megdöbbenéssel vették ezt tudomásul egyházi és világi berkekben.

Úgy néz ki azonban van remény arra, hogy a búcsú ügyét újratárgyalják. Az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) illetékes kormányközi bizottsága következő ülésén ismét tárgyalni fog a csíksomlyói búcsúnak az UNESCO szellemi kulturális örökségi listájára való felvételéről – jelentette be a művelődési minisztérium.

„Románia és a Moldovai Köztársaság közös javaslatára a kulturális minisztériumnak sikerült elérnie, hogy a romániai és moldovai faliszőnyegszövés felkerüljön az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. (…) Emellett Románia a csíksomlyói zarándoklat felvételét is javasolta. Az ezzel kapcsolatos dosszié kiegészítésre szorul, és az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának következő ülésén ismét tárgyalni fognak az előterjesztésről” – derül ki a szaktárca honlapján megjelent tájékoztatásból. Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága november 28. és december 2. között ülésezett Addisz-Abebában, Romániát az Alexandru Oprean kulturális minisztériumi államtitkár vezette szakértői küldöttség képviselte az egyeztetésen.

A címképet Simó Márton késíztette a 2016-os búcsú alkalmával. 

Forrás: Agerpres

Élő Székelyföld Munkacsoport