Az erdélyi magyar moziért

Jó pár éve áldatlan állapotok uralkodnak az erdélyi magyar filmszínházi kultúra terén.

A hagyományos vetítőhelyek jelentős része megszűnt, s ahol multiplexek létesültek – a nagyobb városokban – ott a kereskedelmi jellegű mozizás, a világújdonságok, legalább 90%-ban az amerikai filmek folyamatos bemutatásával zajlik. Általában román felirattal, esetleg szinkronnal. Ami nem feltétlenül baj. Emellett azonban jól elférne egy alternatív filmszínházi hálózat, amely magyar és kelet-közép-európai produkciókat tűzhetne műsorral, s amelyben akár – az egyébként rejtett – román alkotások is jól megférhetnének. 

A Székelyföldön – Marosvásárhelyt leszámítva – nincsenek klasszikus filmszínházak. A legútóbb években Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen is történtek bizonyos lépések, az üresen kongó alkalmas objektumokat átvették az önkormányzatok, felújították és kísérleteznek azok mozizás céljaira való hasznosításával is. Alkalmas helyiségek más városokban és nagyobb községközpontokban ugyancsak rendelkezésre állnak.

A filmgyártás egyik őshazájában akár vissza is lehetne szoktatni az embereket a közösségi filmnézéshez és -értelmezéshez.

December 2-án két helyszínen, azonos időpontban, este 8 órától vetítik Till Attila Tiszta szívvel című filmjét, amelyet a gyártó Oscar-nevezésre ajánlott. Az ajánlás pillanatnyilag döntés-előkészítési fázisban van, valószínűsíthető, hogy a produkció – amely rendelkezik a szükséges esztétikai értékekkel – sikeres nemzetközi karrier előtt áll. (Lásd lennebb az eddigi elismeréseket és fesztiválszerepléseket!)

Kolozsváron a Filmtett Egyesület szervezi a vetítést, amelyet közönségtalálkozó követ, amelyen jelen lesz az egyik szereplő, Thúróczy Balázs is. Helyszín: Győzelem/ Victoria mozi – dec. 2., 20:00; dec. 4., 15:00; dec. 5., 17:30; dec. 6., 15:30; dec. 7., 17:30, illetve: Kolozsvár – Florin Piersic/ Republica mozi – dec. 2–4., 17:00

Székelyudvarhelyen a korábbi Olympia/ Stúdió moziban játsszák, amely Szabó Károly operatőr-filmredező, a Documentary Studio tulajdonosa szervezésében valósul meg.

Kísérlet országos népszerűsítésre is

A Tiszta szívvel című akció-vígjátékot további 8 városban – köztük regáti helyszíneken is – játsszák a december 2-tól kibontakozó országos kampány során.

A Filmtett Egyesületnek ez az első próbálkozása, hogy magyar filmek számára országos kampányt szervezzen Romániában.

További vetítések

Beszterce – Dacia mozi – december 3., 14:00; december 5., 15:45
Brassó – One mozi (3-as terem) – dec. 2–8., 16:00
Bukarest – Elvire Popesco mozi – dec. 13-ától
Kézdivásárhely – Vigadó Művelődési Ház – dec. 12.
Kovászna – Városi Művelődési Ház – dec. 2., 19:00; dec. 7., 18:00
Marosvásárhely –  Művész mozi – dec. 2–7., 18:00
Szatmárnémeti – Ankora mozi: dec. 2., 18:40; dec. 3–4., 16:40; dec. 6., 21:40; dec. 8., 21:10
Temesvár – Timiș mozi – dec. 2–8., 15:00.
 
Tiszta szívvel (Kills on Wheels/ Cu inima curata) – 101′, 2015 – magyar akció-vígjáték, Laokoon Films

Akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekessszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött midennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.

A film (egyik) plakátja

 

rendező: TILL ATTILA 

operatőr: Juhász Imre
zene: Kalotás Csaba
producer: Stalter Judit
  vágó: Gothár Márton  
 

Szereplők: 


Fekete Ádám (Barba Papa)
Danish Lídia (Évi)
 Thuróczy Szabolcs (Rupaszov)
Balsai Mónika (Zita)
 Fenyvesi Zoltán (Zolika)


Díjak a bemutatót követő hónapokban: – Arras L’Autre Cinema – a filmkritikus zsűri díja, az ifjúsági zsűri díja, közönségdíj; Chicago Nemzetközi Filmfesztivál – Roger Ebert-díj; Cottbus Filmfesztivál – FIPRESCI-díj, az ökumenikus zsűri díja; Luxembourg CinÉast – a zsűri különdíja; Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál – közönségdíj; Thesszaloniki Nemzetközi Filmfesztivál – Golden Alexander (a fesztivál fődíja), a legjobb színész díja Fenyvesi Zoltánnak, Thuróczy Szabolcsnak és Fekete Ádámnak; Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál – a legjobb film és a legjobb színész díja (Thuróczy Szabolcs).


A produkció 17 nemzetközi filmfesztiválon szerepelt, illetve van versenyben jelen pillanatban.

 
A filmet 16 éven felülieknek ajánlják!
 
A címkép Abai Róbert felvétele.

Élő Székelyföld Munkacsoport